Министър-председателят Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха в рамките на "Берлинския процес“ в понеделник, 14 октомври, в германската столица. Това е десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните Балкани и на страните партньорите от инициативата, както и представители на международни финансови институции и регионални организации.

Берлинският процес е създаден през 2014 г. като платформа за засилване на сътрудничеството между държавите от Западните Балкани и страните домакини на Берлинския процес, както и ЕС. Форумът има за цел да подпомогне страните в региона в постигането на европейските стандарти и да донесе конкретни ползи на гражданите в региона. Основната идея на инициативата е да подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, като дейността на процеса е насочена в три основни направления: икономика и свързаност; помирение и добросъседски отношения; сигурност.

Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания,  Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения,  Великобритания, Полша, Гърция и България.