Действията на премиера Кирил Петков са правилни. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Димитър Аврамов – политолог и създател на политическия подкаст "ДА каст“.

"Нито един министър, който има изпълнителни правомощия в собствения си ресор, не може да говори от името на правителството. Нито един министър не може да поставя себе си като фактор за политическата стабилност в една страна. Ако някой прави това, значи няма адекватна преценка за работата, която има да върши, и за позицията, която трябва да заеме. Независимо какви са качествата на г- Янев, независимо какви са постиженията му, дали е казал нещо правилно, или не, самият факт на заявките, че от него зависи стабилността на правителството, вече е достатъчен да му бъде поискана оставката. Това са принципни въпроси, независимо дали има война в Украйна, независимо коя страна напада г-н Путин“, каза още той.

Димитър Аврамов посочи, че няма министър, който да не може да бъде сменен и министри могат да бъдат сменяни през три дни, ако се налага.

"Стефан Янев си позволи да дава общи определения за това каква трябва да бъде позицията на България, какъв трябва да бъде светът и това дали военната агресия на Руската федерация е война или не. Ако министър на отбраната не може да види, че това, което прави Русия в Украйна, е война и казва, че няма значение какво е, тогава явно или не разбира какво се случва, или проявява чудовищна некомпетентност или е нещо друго. Понеже Стефан Янев е видимо умен мъж, видимо професионален военен и видимо има качества, следователно има нещо друго. Това нещо друго е още по-лошо, защото вероятно става въпрос за различия във вижданията по отношение на националната сигурност. Не може да си министър в едно правителство, в което имаш различията за вижданията за националната сигурност с министър-председателя. Това е принципен въпрос. Става въпрос за нормална и разумна организация на управленските процеси“, коментира още политологът.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА