Малайзия е едно изключително разнообразие от религии и етноси, смесица от древни култури и цивилизации и съвременните достижения на модерен свят. В нея можеш да се насладиш както на скалисти планински вериги и тропически гори, така и на екзотични острови и прекрасни плажове. Това коментира в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" пътешественикът Добромир Петров.

 

Пътешественикът споделя, че като дигитален номад работата му позволява да живее навсякъде по света стига да има достъп до интернет. Така обикаля Югоизточна Азия и чрез любовта към пътуванията и опознаването на света намира и жената до себе си в Малайзия. "Вече сме семейство и живеем в София, но когато имаме възможност, пътуваме и не позволяваме пламъкът на желанието да пътешестваме да угасне".  

 

В Малайзия има видим контраст между по-големите градове с техните модерни и технологично развити части и в същото време има региони, където животът не се е променил много. "Източната част на Малайзия или северната част на остров Борнео е един различен свят с огромните тропически гори и отделно плажове и невероятно море – рай за гмуркачите. Там има много места, които са все още неразвити и хора, които живеят по първобитния начин".     

 

По думите му това е една мултикултурна страна, в която съжителстват в хармония различни религии и култури. "В столицата Куала Лумпур различните общности не са толкова хомогенно смесени, но въпреки това има баланс, взаимодействат си и живеят в мир", разказа той, като добави, че има известно съревнование между различните общности, тъй като малайците мюсюлмани държат политическата власт, докато хората от китайската общност са по-добрите бизнесмени.

 

Куала Лумпур много впечатляваща е различността на видовете храна, които се предлагат по улиците. Има невероятна смесица между различните видове кухни. Много известни в столицата са т.нар. рууфтоп барове на най-високите етажи на сградите. "Тази атмосфера в очите на европейците е една голяма лудница. Буквално в центъра имаш огромни лъскави небостъргачи и на 20 м от тях няколко сергийки, където продават местна храна, изключително вкусна и по нищо неотстъпваща на тази в ресторантите", обясни той.

 

Остров Ланкауи се намира в Северозападната част на Малайзия, много близо до Тайланд, разказа още пътешественикът. Това е един много красив и интересен остров, който предлага много добро съчетание от природа с красивите му плажове и хълмисти райони, които позволяват да се докоснеш до местните хора и местната култура.

 

Тайван е една много добре развита страна с прекрасни хора. По думите му всичко там е добре организирано, хората са изключително мили и полезни.

Пътешественикът сподели, че в Тайван също има много и различни ресторанти, както и възможности за хапване навсякъде, което е една съществена част от пътуването и опознаването на страната.

"Беше различно пътешествие, защото в Малайзия бяхме на доста по-бавни темпове, докато в Тайван беше доста по-динамично, което криеше своите предизвикателства когато пътешестваш с малко дете", разказа още пътешественикът Добромир Петров.