За мен е очевидно, че се извършват няколко търговски дейности в общински имот в район "Триадица“. Това каза Диана Тонова, общински съветник от групата на "БСП за България“ по време на редовното заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“. В свое питане Диана Тонева поиска отговори на въпроси, касаещи имот – общинска собственост, който се намира в район "Триадица", ж-к "Стрелбище“, където се помещава Сдружение "Тишина“.

"Въпросът ми има два акцента. Първият – дали има учредено право на строеж върху допълнителна пристройка - навес, който трябваше да се превърне в помещение, за което вече взехме решение на Общинския съвет. Вторият акцент от питането ми е дали в този общински имот, в който Сдружението развива дейността си, се развива и друга търговска дейност. На първата част от въпроса си получих отговор, но на втората, която е и по-интересна, нямам такъв. На въпроса дали има регистрирани на адреса и други юридически лица, както и дали има за това съгласие от страна на Столична община, нямам отговор. На въпроса извършва ли се търговска дейност в този общински имот, отговорът е твърде лаконичен – не е установен търговски обект. Какво обаче се открива при полагане на минимални усилия от страна на всеки от нас – на този адрес се развиват няколко дейности. Там работи школа по айкидо и школа по балет. Допълнително имаме сведения, че там се извършва и звукозаписна дейност“, заяви Диана Тонова.

"По отношение на проекта, който се цитира в отговора към питането ми – този с театър "Мим Арт“, се установява, че е направена проверка по законосъобразност за получени пари от Министерството на културата за извършване на ремонт на сградата. Установено е, че за залата, предмет на ремонта – именно тази част, за която се оказа, че няма учредено право на строеж. Точно с този мотив Инспекторатът казва, че Сдружение "Тишина“ не е носител на правото на ползване и осъществява ремонт в чужд имот. Респективно, това означава, че участието му в проекта е несъобразно и недопустимо. За мен е очевидно, че се извършва търговска дейност, за която Столична община си затваря очите, под претекст, че това е сдружение със специални цели. Аз не мога да разбера и нещо друго. Как проверката на дирекция "Икономика и търговска дейност“ не установи, че залите се дават под наем и незаконно се извършва строителна дейност при положение, че това, както казах, се установява с много простички действия“, каза още Диана Тонова.