Великден – най-големият пролетен християнски празник, пази много обичаи и обреди с езически, религиозно-митологичен характер. Това са вярвания и представи, свързани с прехода на времето от зима към лято, към възстановяване на космическия порядък, осмислено вече по-късно от християнството като Възкресението на Исус Христос. Това каза за Радио "Фокус" – Варна етнографът Диана Тодорова. Тя добави, че практиката да се боядисват яйца за Великден е много стара, среща се още в древни времена и в Персия, където през март са се боядисвали яйца и хората също са се чукали с яйца за здраве.

По думите ѝ, с течение на времето тази практика и свързаните вече с нея пролетни обичаи са усвоени от християнството и тази идея се преосмисля с мита за смъртта и възкресението на Исус Христос.

Диана Тодорова допълни, че традиционно приготвяните яйца за Великден са два основни вида - боядисани с еднотонов оцветител, съобразно традицията в червено, както и яйца, рисувани със свещ от чист пчелен восък.

"В Североизточна България, конкретно във Варненския регион е характерна практиката яйцата да се боядисват с еднотонов оцветител.

Традицията на рисуваните яйца е характерна повече за Западна България – в Родопския край“, каза още Диана Тодорова.