В миналото яйцата, които са се боядисвали, са събирани седмици преди Великден. Първото яйце, което се е боядисвало, е трябвало да бъде снесено от домашната кокошка на Велики четвъртък рано сутринта. Това каза за Радио "Фокус" – Варна етнографът Диана Тодорова. Тя посочи, че за боядисване на яйцата са използвани бои от растителен произход – различни билки и треви. Първото яйце, което се боядиса, задължително трябва да бъде червено.

"То се пази за следващия Великден като се оставя на домашната икона. Яйцето от миналогодишния Великден се счупва и по вътрешността на яйцето се гадае - ако то е кухо, празно, това означава, че няма да бъде добре за къщата през годината, но ако яйцето вътре има остатък, това означава хубава година за семейството.

С първото червено яйце майката или бабата зажулват бузките на децата, за да бъдат здрави и червени през цялата година. Вярва се също, че това първо яйце е предпазно средство за спиране на градушки, за лечение на хора или животни от уроки“, допълни етнографът.

Диана Тодорова посочи, че черупките от великденските яйца не се изхвърлят, а се залепват върху стените на къщата, върху вратите, върху стопанските помещения, закопават се в градината, по лозята, захранват се домашни животни и птици с вяра за здраве и плодородие.

"В миналото са се боядисвали много яйца, защото трябва да подариш яйце на свои близки и роднини.

Днес се използват съвременни технологии за боядисване на яйца. Боядисването на яйцата става на Велики четвъртък, на Велики петък обикновено не се работи, а на Велика събота се приготвят великденските краваи и козунаци“, каза още етнографът.