От Великден до следващата неделя - Томина неделя, наречена в народната традиция и като малък Великден, младоженците, младите семейства носят "поклон", "каниска" - гостуват на своите кръстници, на своите родители, по-големи братя и сестри, за да изразят своята почит и уважение. Това каза за Радио "Фокус" – Варна етнографът Диана Тодорова.

В Североизточна България се използва думата "каниска", докато в Западна България се използва повече думата "поклон". Носят се великденски краваи, червени яйца, във Варненско и варена кокошка.

При младото семейство понякога отива и свекървата. Младоженците получават съответно същия дар от своите кумове и по-големите си братя и сестри. Вярва се, че с тази "каниска", с това взаимно гостуване се утвърждават родствените, социалните отношения, осигуряват се семейно-родовото възпроизводство, аграрното благополучие. Хората се поздравяват с думите "Христос Воскресе!" и "Во истину Воскресе!".

Великден е един празник, едно тържество на възобновяването на природата. В социалния свят - това е ден на новото начало и новата надежда на хората за по-добър живот, посочи Диана Тодорова.