Учителите са ни най-верните спътници в това да работим за развитието на уменията и компетентностите при младите хора. Точно към тях са и насочени усилията за подобряване на техните знания и умения чрез програмите "Учебна компания“ и "Лични финанси“ на JA Bulgaria. Това каза Диана Недева – експерт обучения и проекти в JA Bulgaria в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

В последната седмица на август в Морската градина на Бургас ще се проведат две последователни обучения за учители от цялата страна. Двата основни фокуса на JA Bulgaria са финансовата грамотност и предприемачески умения за ученици в гимназиален етап на обучение, като учителите имат избор към кое от двете да се насочат, като има възможност за участие и в двата профила.

Повишаването на финансовата грамотност на младежите е изключително важно, и според експерта обучения и проекти в JA Bulgaria Жана Димова за жалост, въпреки че младите хора използват финансови инструменти, те не са научени как да взимат правилни финансови решения и нямат финансова култура, което в бъдеще ще доведе до доста трайни последици.

Учителите, преминали обучението, което предоставя JA Bulgaria, започват да преподават по учебна програма, която е предоставена и подпомогната от организацията, като това им дава възможност да са уверени и сигурни в преподаването, разказа още Диана Недева и допълни, че се организират и съпътстващи дейности, като иновационни лагери и уебинари, които дават възможност на учителите и учениците да се включат, да обменят идеи, да изпълняват различни задачи и да участват в регионални състезания. Всяка учебна компания представя своите идеи, като част от тях се класират на национално състезание, победителят от което представлява България на европейското състезание.

"Това е най-големият младежки форум за предприемачество в Европа – едно наистина впечатляващо събитие с невероятни младежи, които имат светли умове, отворени са за знания и невероятни идеи, които са насочени към решаване на практическите предизвикателства на съвременния свят,“ разказа Диана Недева.

"Има примери за учебни компании, които са просто невероятни в това, което правят, и всяка година те измислят страшно реалистични неща, - допълни Жана Димова. Потенциалът го има, въпросът е ние да създадем средата този потенциал да цъфти,“ каза тя и даде пример с една от компаниите от тази година, в която младежите са създали филтър за комин, който с водорасли и мъх пречиства въздуха. Други младежи пък създават образователни игри, използвайки AI за малки деца, има младежи, които създават продукти, които екобио опаковки, които да не замърсяват природата и много други невероятни идеи.