Когато изслушваме събеседника, показваме, че неговото мнение е също толкова важно, колкото и нашето, показваме уважение към него. Това каза психотерапевтът Диана Димитрова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Неизслушването на отсрещната страна показва егоистично отношение и егоцентризъм, посочи тя. "Прекъсването на другия може да се счита за форма на контрол, за желание да се наложиш. По-контролиращите личности не умеят да слушат. Ако има момент, в който придават усещането, че слушат, то е по-скоро, за да могат след това да "захлупят“ другия. Те не са отворени към човека отсреща, не подхождат с емпатия, с разбиране, с присъствие“, обясни Диана Димитрова.  

Умението детето да се съобразява със събеседника се възпитава още в ранна детска възраст в семейството, в детската градина, в училище, подчерта тя.  

Много често раздялата между двама души е резултат от липсата на изслушване. "Хората не се изслушват, не се чуват, никой не е обърнат към потребностите на другия. И така, перманентно във времето се създава усещането "Аз не съм важен, не съм ценен за човека до мен. Защо тогава съм с него и защо трябва да поддържам отношения?“. И така, постепенно, с натрупване, се получава много сериозно разминаване и хората идват при мен пред раздяла“, обясни психотерапевтът.  

По думите й обикновено хората, които се обръщат към нея за помощ, са готови да чуят и са склонни да приемат някакви насоки. "Това е истинското желание на човек да се промени. Но има и хора, които го приемат като критика, без да има дори нотка на критичност“, допълни Диана Димитрова.