Борисов занулява принципно всеки, до който се докосне, защото той е много тежко политическо животно, което ги умее тези упражнения. Това каза в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Диана Дамянова, бивш ПР на "Продължаваме промяната“.

По думите и, в случая имаме самозануляване, решение на "Продължаваме промяната“ да понесе всички щети, които това й носи, само за да останат в собствените си биографии. Искат и да останат и в биографията на страната с това, че са я спасили, и в геополитически момент са я насочвали по правилния път. И ако това е така, аз уважавам тяхното решение", каза Дамянова.

Попитана дали ПП ще успеят да притиснат до стената Борисов и да го принудят да им играе играта, Дамянова отговори, че те вече са го принудили в голяма степен, по време на създаването на правителството. Допуска се, че затова има и много международни партньори, които са помогнали, това не е просто дейност на момчетата от "Продължаваме промяната“.

"Но вижте, в ситуации, в които се правят тежки компромиси, цената плаща този, който няма база, има периферия. "Продължаваме промяната“, и това беше всъщност моят главен аргумент през юни миналата година, когато ние практически доброволно сдадохме властта, че ние сме млада партия, която няма сериозна база, няма огромни количества хора, които са нейни твърди симпатизанти и твърдите ядра, меките ядра около нас ще дадат фира, те така и дадоха. Тогава лидерите на "Промяната“ категорично решиха, че на никаква цена с Борисов – нещо, което аз намерих напълно не прозорливо и леко детинско. И второ, решиха, че електоратът им няма да го понесе. Вероятно сега са решили, че електоратът ще го понесе, или обратното, че няма значение дали ще го понесе, те трябва да свършат нещо полезно според своите критерии, според моите също. Така че да, самозануляват се, но в името на нещо, което може би един ден ще ги вкара в учебника по история", каза още Дамянова.

Според нея единственият български политик, който от самото начало след изборите знаеше какво иска да постигне и го постигна, е Христо Иванов. Само че Христо Иванов има скромните 7-8-9% като базови проценти.

"Щета Христо Иванов не носи от това управление, неговите хора са свикнали да прощават всички компромиси, които трябва да се направят в името на България. Така че всъщност сглобката "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ ще води до изсмукване на меките периферии на "Продължаваме промяната“ към "Демократична България“, и също така към отливане въобще от гласоподаване или отливане към някакви съвсем други нови формации, ако се родят. Аз бих им препоръчвала горещо да се разделят политически, а обществено – в момента те се приети като нещо общо, и може би трябва да продължат заедно. Не е в полза на "Демократична България“ да остане твърде дълго в тази сглобка", смята Дамянова.

Цоня СЪБЧЕВА