Днешният празник е много добър повод да се сетим, че всеки от нас има нужда и от смирение, и от покаяние. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ богословът д-р Десислава Панайотова. "Честит празник на всички, първо на всички жени, на всички майки, на всички девици, на всички девойки, a след това и на всички българи. Tова е празник не само на жената християнка, но и празник, който слага началото на нашето спасение чрез въплъщението на Бог, слово в утробата на Божията майка“, каза тя.

По думите й днес благите думи са думите, които произлизат от учението на Всеблагия Бог. "Бог Слово дойде и ни разкри своята блага воля чрез собствените си поучения, чрез това, което направи сред апостолите, сред юдеите, сред езичниците, които живееха в Светите земи. И докато той проповядваше ни остави изключително богатство от благи думи и от блага воля, която да следваме. И затова по-висши добродетели и благини като поведение, като взаимоотношения няма от евангелските“, каза тя.

"Изхождайки от евангелската основа на своето мисионерско дело, свети апостол Павел казва, че тези ще наследят Божието царство, които имат в себе си кротост, милосърдие, благост, благотърпение. Разбира се, че любов, която е царицата на всички добродетели“, уточни богословът.

Десислава Панайотова отбеляза, че това, което имаме нужда да си припомним е, че сме човеци, преди всичко когато сме християни и когато обичаме дори и враговете си. "Днешният празник е много добър повод да се сетим, че всеки от нас има нужда и от смирение, и от покаяние. И от това да поиска прошка и да подава ръка на всички, на всички хора около себе си, независимо от техните убеждения, етнос, религия“, смята тя.

По думите й сме длъжни да подхождаме с благост към другите, за да се уподобим на този, който всъщност е всеблаг, на Богочовека, който стана като нас, за да можем да живеем с него во веки веков.

Милослава АНГЕЛОВА