Депутатите от ДПС, близки до Доган, изпратиха позиция до медиите с въпроси, които са били зададени на служебния министър на финансите Людмила Петкова. Повод за техните питания стана съобщената от тях информация през миналата седмица за среща на служебния министър на финансите Людмила Петкова с представители на ръководствата на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и НАП, на която е разпоредено да започнат масирани проверки на народни представители от ДПС без Пеевски и група

Независимите депутати заявяват, че още не са получили отговори на своите питания от финансовия министър. Въпреки това обаче през вчерашния ден финансовият министър категорично се противопостави на твърденията за провеждането на "задкулисни срещи"

"В нас буди огромно безпокойство фактът, че въпреки че никъде в заявената позиция не сме изказвали каквито и да е твърдения, служебният министър на финансите вместо да отговори на зададените въпроси, в изявление до медиите реагира с необяснима острота и окачестви зададените въпроси като "уронване на престижа на институциите и служителите, които работят в тях".

В изявлението на служебния министър стремежът ни да получим ясни отговори на въпросите за превръщането на институциите в политическа бухалка, беше представен като "подкопаване устоите на държавността и на правовата държава", пише в позицията.

От ДПС-Доган разпространиха и въпросите, които са отправили към финансовия министър

- Имало ли е среща между КПКОНПИ – Министерството на финансите – НАП и ако е имало, КОЙ е инициаторът на тази среща и по каква причина се е състояла тя ?

- Имало ли е външен човек по време на срещата ?

- Какви са предпоставките, наложили разпореждането на масирани проверки на около 25 народни представители от ДПС ?

- Каква е причината точно сега да се разпоредят тези проверки ?

- Кое налага данъчните служби да подложат точно тези около 25 души на скрининг ?

- Инспирирани ли са тези проверки от конкретни политически лица ?

Те задават и допълнителни въпроси заради според тях направените внушения от страна на финансовия министър:

- Какво кара служебният министър на финансите да реагира на изразената позиция от страна на група народни представители, след като твърди, че не е получила зададените от тях въпроси ?

- Длъжен ли е служебният министър на финансите да отговори на въпроси на група народни представители ?

- Получава ли служебният министър на финансите нареждане за извършване на цитираните във въпросите проверки, съвпадащи по време с други актове на служебното правителство за използване на институциите за политическа бухалка ?

- КОЙ дава нарежданията на служебния министър за предприемане на действия за извършване на проверки на точно определени лица, в точно определено време ?

"С настоящата позиция декларираме отново, че безусловно приемаме и спазваме върховенството на закона в България и по никакъв начин не се поставяме над законите и институциите, които ги прилагат, а търсим истината. И го правим публично, защото сме убедени, че тя е важна за цялото общество", пише още в позицията.