Парламентът отхвърли всички законопроекти за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето, касаещи смяната на пола при децата, предаде репортер на "Фокус"

Законопроектите бяха пет и бяха разглеждани на първо четене в пленарна зала. Текстове бяха предложени от парламентарните групи на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ". 

В законодателните промени, предложени от Елисавета Белобрадова, се въвеждаше защита от политическа пропаганда, неистини и предизборни политически и партийни действия, които предизвикват страх при децата. 

Вторият законопроект на ПП-ДБ бе на Божидар Божанов и група, като с него се предлагаше увеличаване на мерките срещу сексуалните посегателства срещу деца. От втората политическа сила предлагаха и допълнителни ограничения за лица, които са осъждани за посегателства срещу деца. 

Третия законопроект, внесен от Катя Панева, се предлагаше изрична защита на децата от прилагането на медицински дейности, които целят промяна на фенотипните и други полови белези на генотипния му пол. 

В текстове на ИТН пък се предлагаше забрана на всякакви агитационни материали, свързани с промяната на пола, на територията на училищните и предучилищните заведения. От най-малката политическа сила предлагаха въвеждането на забрана за смяната на пола при непълнолетните, като в текстовете на техния законопроект се предвиждаше наказание от 1 до 3 години за установяването на подобни медицински дейности. 

При гласуването депутатите не приеха промените, предложени от ИТН. При прегласуването Тошко Йорданов се обърна към ГЕРБ и заяви, че "проверопейските партии ги употребяват евросексуално", за да гласуват по този начин. При прегласуването законопроекта получи обаче 79 гласа "за" (бел. от ред. - "Възраждане", БСП, ИТН и 11 от нечленуващите в група).  "Против" гласуваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

Вторият законопроект, гласуван в зала, бе на Елисавета Белобрадова. Той подкрепен с едва един гласа "за" (бел. от ред. - Тошко Йорданов), като цялата група на ПП-ДБ се въздържа. "Против" бяха 154 депутати. След гласуването му Тошко Йорданов заяви, че е гласувал "за", за да окаже "морална подкрепа на сексуслно неориентираната група, която е предложила закон". 

Останалите законопроекти на ПП-ДБ също не бяха приети. Като при всеки един от тях втората политическа сила се въздържаше от подкрепа.