Народните представители не успяха да излъчат нов председател на Националната здравноосигурителна каса, предаде репортер на "Фокус". 

При гласуването 59 гласуваха "за", 17 "против" и 147 с "въздържал се". 

Кандидатурата на проф. Жени Стайкова, издигната от парламентарната група на "БСП за България", бе подкрепена единствено от БСП и "Възраждане". От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се гласуваха с "въздържал се", а общо 16 депутати от управляващото мнозинство гласуваха с "против". 

Мандатът на председателя на Здравната каса изтича на 13 юли. Временно длъжността изпълнява Йорданка Пенков, след като през януари бе отстранен предсрочно Петко Салчев.

В хода на дебатите от БСП заявиха, че системата на здравеопазването има нужда от спешни реформи. Кристиан Вигенин отчете свършеното от прф. Стайкова по отношение на болницата МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол. 

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че мълчанието на управляващото мнозинство е "необичайно". 

"Имаше две кандидатури. Ние от БСП представихме човек с професионален авторитет, управленски опит, научни качества – абсолютно безспорна биография. Другият кандидат беше оттеглен сутринта, но това оттегляне върви с внасяне на промени в закона, в които се казва, че като не бъде избран управител на НЗОК, то заместник може да изпълнява тази длъжност до безкрай.

Виждате ли защо е това мълчание и какъв е истинският замисъл? Преди месец и нещо ви казахме, че паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължава да управлява. Днес виждаме поредния епизод от това прегрупиране", заяви Нинова от парламентарната трибуна.

Тошко Йорданов заяви, че случилото се днес показва, че първите две политически сили не са се разбрали помежду си. Според него обаче, вкарвайки парламента в тази процедура и не успявайки да я завършат, се "излагат пред всички". 

"Днес наблюдаваме едно от многото неща, които ще наблюдаваме за импотентността на тази коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те като импотентни коалиционни партньори притиснаха всички нас, вкарвайки тази процедура в зала. Натиснаха да избираме регулаторите, включително на НЗОК. Понеже са прекрасни коалиционни партньори не са се разбрали кого да предложат и правят всички останали на маймуни и ни карат, всички нас, да стоим да им гледаме сеира и да се чудим какво да говорим, защото те не знаят какво да правят, не са се договорили и се излагат пред всички. Тази коалиция за нищо не става – тя дори не може да управлява", заяви Йорданов.

По думите му предстоящото гласуване на бюджетите на Здравната каса и на бюджета за Държавното обществено осигуряване ще мине с гласовете именно на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.