Важна политическа седмица за парламента. Депутатите са заложили няколко изслушвания на служебния министър-председател Димитър Главчев и на част от министрите в кабинета, а освен това ще трябва да избират и съставите на парламентарните комисии.

През вчерашния ден парламентарните групи проведоха среща в сградата на Народното събрание, на която е трябвало да обсъдят разпределението и съставите на комисиите. В предишните Народни събрания попълването им водеше до скандали и обвинения.

Народните представители ще викат два пъти служебния премиер Главчев – първият път заради пожарите в страната, в съвместно изслушване със земеделския министър, а вторият път заради решенията на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, в съвместно изслушване с министъра на отбраната.

Предвидени са още изслушвания на служебния министър на образованието Галин Цоков за резултатите от матурите от държавните зрелостни изпити, както и две изслушвания на служебния министър на регионалното развитие за напредъка строителството на АМ "Хемус" и АМ "Черно море", както и за курортния комплекс "Алепу“, заедно с министъра на околната среда и водите.

Цялата седмична програма на парламента предстои да бъде обсъдена на председателския съвет и гласувана в пленарна зала.

На този фон предстои да стане ясно ще има ли подкрепа за декларацията на "Продължаваме промяната – Демократична България" за намирането на стабилно мнозинство за реализирането на т.нар. "антикорупционно законодателство". Предстоят разговори между политическите сили, а от техния изход ще бъдат предопределени и действията на държавния глава Румен Радев. Той бе помолен от ПП-ДБ да забави връчването на втория мандат за съставяне на правителство за евентуалното реализиране на законодателните промени, а след това за търсене на мнозинство за кабинет.

Към момента от ГЕРБ-СДС дадоха заявка, че ще отидат на срещите, за да обсъдят законодателството. "Възраждане" поставиха конкретни условия за даването на подкрепа. Част от депутатите от "Величие" заявиха, че няма да подкрепят декларацията, докато представителите на ПГ на ДПС обявиха още в понеделник, че исканата от ПП-ДБ отсрочка за връчването на мандата е "изнасилване на Конституцията".