На 20 февруари 1962 г. Джон Глен става първият американец, излетял в Космоса, и първият човек, направил с космически кораб повече от една обиколка на Земята. Полетът е осъществен с космическия кораб “Меркурий" и е с времетраене 5 часа.

На тази дата през 1953 г. Конгресът на САЩ приема резолюция за поробените народи, с която обявяват че Америка не признава анексирането на Прибалтийските републики от Съветския съюз. През 1945 г. в щата Тенеси е открит завод за производство на уран-235 за първите американски атомни бомби.


2018 г.

Сирийската армия е изпратена в Африн, за да помогне на кюрдите в битката срещу турска офанзива в северозападна Сирия.

2018 г.

Венецуела пуска своята криптовалута Петро, която според нея е първата в света суверенна криптовалута.

2017 г.

Умира Милдред Дреселхаус (86 г.), американска физичка и електроинженерка. Милдред Дреселхаус е първата жена избрана за институционален професор и професор емерита по физика и електроинженерство в Масачузетския технологичен институт. Носителка на многобройни награди, включително Президентския медал на свободата, Националния медал за наука на САЩ, наградата "Енрико Ферми“, Почетния медал на IEEE (международния Институт на електронните и електрическите инженери). Тя е предимно известна с изследванията си върху графита, графитните интеркалационни съединения, фулерените, въглеродните нанотръби и термоелектрическия ефект.

2017 г.

Черногорски прокурор обвинява руските власти, че са участвали в заговора за преврат през октомври 2016 г., за да спрат присъединяването на Черна гора към НАТО. Руските служители отхвърлят обвиненията като "абсурдни".

2016 г.

Йовери Мусевени, който е на власт от 30 г., бе преизбран за президент на Уганда за пети 5-годишен мандат

2015 г.

Брюксел удължава спасителната програма за Гърция с четири месеца

2014 г.

В декларация на Парламента на Украйна се осъжда насилието в страната, при което за 3 дни загиват над 80 човека.

2012 г.

Южна Корея започва военни учения в Жълто море. Северна Корея обявява, че ще отговори с "безпощадни“ удари.

2011 г.

На фона на насилията на властите в Либия синът на Кадафи обещава бързи и основни реформи и изразява решимост за опазване статуквото в страната.

2005 г.

Испания става първата страна, която провежда референдум за ратификацията на бъдещата Европейска конституция, като я одобрява със значително мнозинство, но при ниска активност.

1998 г.

15-годишната американка Тара Липински печели олимпийската титла по фигурно пързаляне на зимните игри в Нагано, с което става най-младата шампионка на зимни олимпийски игри.

1988 г.

Областният съвет на Нагорни Карабах взема решение за присъединяване на областта към Армения. С това започва конфликтът в Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан.

1988 г.

Областният съвет на Нагорни Карабах взема решение за присъединяване на областта към Армения. Два дни по-късно близо до селището Аскеран откриват огън по мирни демонстранти и двама азербайджански младежа стават първите жертви на конфликта. След това Върховният съвет на Арменската ССР в противоречие с конституцията на Съветския съюз взема решение да присъедини Област Нагорни Карабах на Азербайджанската ССР към Арменската ССР. С това започва конфликтът в Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан.

1986 г.

В орбита е изведена съветската орбитална станция “Мир".

1962 г.

Джон Глен става първият американец, излетял в Космоса, и първият човек, направил с космически кораб повече от една обиколка на Земята. Полетът е осъществен с космическия кораб “Меркурий" и е с времетраене 5 часа.

Джон Глен е американски астронавт, подполковник от ВМФ. Роден е на 18 юли 1921 г. в Кеймбридж, Охайо, САЩ. Завършва Летателното училище при Авиационно-тренировъчния център на ВМФ в Тексас през 1943 г., след което служи в различни части на ВМФ. През 1954 г. завършва Училището за летци изпитатели на ВМФ в щата Мериленд. През 1957 г. извършва непрекъснат трансконтинентален полет със свръхзвуков самолет. От 1959 г. е в групата на астронавтите към НАСА.

1962

Джон Глен става първият американец, излетял в Космоса, и първият човек, направил с космически кораб повече от една обиколка на Земята. Полетът е осъществен с космическия кораб “Меркурий" и е с времетраене 5 часа.

Джон Глен е американски астронавт, подполковник от ВМФ. Роден е на 18 юли 1921 г. в Кеймбридж, Охайо, САЩ. Завършва Летателното училище при Авиационно-тренировъчния център на ВМФ в Тексас през 1943 г., след което служи в различни части на ВМФ. През 1954 г. завършва Училището за летци изпитатели на ВМФ в щата Мериленд. През 1957 г. извършва непрекъснат трансконтинентален полет със свръхзвуков самолет. От 1959 г. е в групата на астронавтите към НАСА.

1953 г.

Конгресът на САЩ приема резолюция за поробените народи, с която обявяват че Америка не признава анексирането на Прибалтийските републики от Съветския съюз.

1945 г.

В щата Тенеси е открит завод за производство на уран-235 за първите американски атомни бомби.

1941 г.

Нацистите забраняват на полските евреи са използват обществения транспорт.

1940 г.

За пръв път на екран се появяват анимационните герои Том и Джери.

1937 г.

Американският авиоинженер Уолдо Уотърман създава първия автомобил, който може да лети (или самолет, можещ да се движи по земя) - аеромобилът развивал скорост 120 мили/час във въздуха и 70 мили/час – по земя.

1901 г.

Руският писател Лев Толстой е отлъчен от църквата.

Той е роден на 9 септември 1828 г. в Ясна поляна. Произхожда от дворянско семейство. По-голямата част от живота си Толстой прекарва в Ясна поляна и в Москва. През 1844 г. постъпва в Казанския университет, отначало във Факултета по източни езици и култура, а след това - в Юридическия факултет. Напуска университета през 1847 г. и известно време учителства в Ясна поляна. През 1851 г. заминава за Кавказ и постъпва на военна служба. По това време създава повестите “Детство" (1852 г.), “Юношество" (1854 г.), разказите “Набет" (1853 г.) и “Записки на маркировчика" (1855 г.); започва повестта “Казаци". Участва в Кримската война (1853-1856 г.), след която напуска армията и пътува из Европа. Посещава Франция, Швейцария, Северна Италия, Германия. През 1860-1961 г. написва романа “Декабристи", публикуван през 1884 г. Неговият роман “Война и мир" става уникално явление в руската и в световната литература (1863-1869 г., начало на публикуването 1865 г.). През 70-те години създава романа “Ана Каренина" (1879-1880 г., издаден през 1884 г.). През 80-те години престава да се занимава с художествено творчество и започва да се занимава се със земеделие, обущарство; става вегетарианец. В този период написва няколко повести: “Смъртта на Иван Илич" (1884-1886 г.), “Кройцерова соната" (1887-1889 г.), “Дявол" (1889-1890 г.) и драмите “Силата на мрака" (1886 г.) и “Плодовете на просвещението" (1886-1890 г.). През 90-те години написва романът “Възкресение" (1889-1899 г.), който предизвиква обществен скандал. През 1901 г. е отлъчен от Православната църква. В края на живота си живее в Ясна поляна. Поддържа връзка с много видни руски интелектуалци - А. П. Чехов, М. Горки, В. Г. Короленко и др.

1888 г.

Франция установява протекторат над Конго.

Протекторатът е форма на държавна зависимост, обикновено колониална, установена в резултат на неравноправен договор.

1878 г.

Папа Лъв XIII публично отказва да благослови италианския народ, след като между него и италианското правителство възникват разногласия.

1877 г.

В Болшой театър в Москва се състои премиерата на балета “Лебедово езеро" на Чайковски.

Пьотр Илич Чайковски е роден през 1840 г. Учи право в Петербург, а след това консерватория при руския композитор и пианист А. Рубинщайн. Първите му творчески опити са в областта на клавирната пиеса, песента и камерната музика. След завършване на консерваторията се преселва в Москва, където е поканен от директора на новооснованата консерватория Н. Рубинщайн за преподавател. Създава оркестрови, камерни произведения, песни и др. Първата си симфония “Зимни мечти" Чайковски завършва през 1866 г. През 70-те години създава произведенията: увертюрата-фантазия “Ромео и Жулиета", операта “Ковачът Вакула", която по-късно преработва като “Черевички" и първия си балет “Лебедово езеро" (1876 г.). През 1877 г. и 1878 г. се появяват 2 от най-значителните и най-често изпълнявани негови произведения - Симфония №4 и операта “Евгений Онегин". Произведенията на Чайковски звучат на концертните подиуми на най-големите музикални центрове. През последните 10 години от живота си създава Пета и Шеста симфония, оперите “Мазепа", “Дама пика" и “Йоланта", балетите “Спящата красавица", “Лешникотрошачката" и много други. Умира през 1893 г.

1872 г.

В Ню Йорк е открит музеят за изкуство “Метрополитън". Той се намира в източната страна на Сентръл Парк. Дизайнът на сградата е направен от Калверт Ваукс и Дж. Моулд. Сред най-ценните колекции на “Метроплоитън" са колекцията от картини на европейски художници и тази от скулптори от Ренесанса, барока и съвремието. Сред другите ценни колекции са тези с тематична насоченост Египет, Африка, Азия, Среден Изток, Ислям. Колекциите представят типичното за региона изкуство. Музеят притежава и оръжейна колекция.

В САЩ е патентован електрическият асансьор.

1835 г.

При земетресение в Чили загиват около 5 хиляди души. Чарлз Дарвин използва наблюденията върху събитието, чийто свидетел става, обосновавайки теория си за еволюцията.

1816 г.

В Рим се състои премиерата на операта “Севилският бръснар" на Джоакино Росини.

Джоакино Антонио Росини е италиански композитор. Роден е на 29 февруари 1792 г. в Пезаро. През 1806 г. започва да работи като корепетитор, клавесинист, диригент, хормайстор на оперна трупа. На 14 годишна възраст постъпва в музикален лицей, който завършва през 1810 г. Същата година е създадена и първата му опера. Върху формирането му като музикант имат влияние Хайдн и Моцарт.

През 1816 г. създава операта "Севилският бръснар", която е поставена в Рим. Година по-късно създава лирико-комичните опери "Пепеляшка" и "Крадливата сврака". От 1824 г. е директор на Италианския театър в Париж. В Париж създава множество нови опери: "Граф Ори" (1828 г. ), "Вилхелм Тел" (1829 г. ), и преработва някои от по-рано създадените опери. "Вилхелм Тел" е последната му опера.

1725 г.

В Ню Хемпшир американски ловци убиват 10 индианци докато спят и им вземат скалповете. Това е първия известен случай на скалпиране в Америка.

1666 г.

Основан е град Монреал.

1521 г.

Испанският конкистадор Хуан Понсе де Леон се отправя за Америка заедно с 200 колонисти.

Хуан Понсе де Леон участва в експедицията на Христофор Колумб до Америка през 1492-1493 г. През 1508 г. завладява о. Пуерто Рико. Става губернатор на острова и същата година основава гр. Сан Хуан. През 1513 г. достига бреговете на Флорида. В новооткритите земи Хуан Понсе де Леон води унищожителни войни срещу индианците. През 1521 г. е убит в битка с индианците във Флорида.

На тази дата са родени:

1886 г.

Роден е Белла Кун - деец на унгарското и международно работническо движение. Член на Социалдемократическата партия от 1902 г. Влиза във връзка с руски болшевики през Първата световна война и става член на РСДРП /б/. Взема участие в преврата на болшевиките в Петроград. През 1918 г. се завръща в Унгария. Става народен комисар по външните работи и по военните дела на Унгарската съветска република (1919 г.). След поражението на републиката емигрира в СССР през Австрия. Ликвидиран е по време на репресиите през 1939 г. Реабилитиран е посмъртно през 1956 г. Автор е на трудове по история на международно работническо движение.

1844 г.

Роден е Лудвиг Болцман - австрийски физик. Той е един от създателите на статистическата физика и физическата кинетика. В периода 1869-1873 г. е професор по теоретична физика в университета в Грац. От 1873 г. до 1876 г. е професор по математика във Виенския университет. В годините между 1876 г. и 1889 г. е професор по експериментална физика в университета в Грац. В периода 1889-1894 г. ръководи катедрата по теоретична физика в Мюнхенския университет, през 1894-1900 г. във Виенския университет, а през 1900-1902 г. в Лайпцигския университет. Автор е на трудове в областта на математиката, механиката, хидродинамиката, теорията на еластичността, на електромагнитното поле, оптиката, термодинамиката и кинетичната теория на газовете. В периода 1868-1871 г. въз основа на закона за разпределение на скоростите на газовите молекули, открит от Дж. Максуел, извежда кинетично уравнение за газовете - основа на физичната кинетика. През 1872 г. Лудвиг Болцман обосновава статистически втория принцип на термодинамиката, с което става създател на статистическата физика, а универсалната константа k е наречена на неговото име - Болцманова константа. През 1884 г. той доказва теоретично установения по-рано експериментално от Й. Стефан закон за излъчване на абсолютно черно тяло, наречен в тяхна чест закон на Стефан - Болцман.

На тази дата умират:

1972 г.

Умира Мария Гьоперт - Майер - американска физичка от немски произход. Член е на Американската Академия на науките и изкуствата. Завършва Гьотингенския университет през 1930 г. Същата година заминава за САЩ. Работи в Института за ядрени изследвания "Е. Ферми" в Чикаго за периода 1946-1959 г. Преподава в Калифорнийския университет в Бъркли. От 1960 г. е професор. Основните й изследвания и научни трудове са в областта на квантовата механика, теорията на кристалните решетки, механиката, ядрената физика. Описва външната обвивка на атомното ядро. Получава Нобелова награда за физика през 1963 г.

1967 г.

Умира Робърт Джулиъс Опенхаймер - американски физик, директор на лабораторията в Лос Аламос, щат Ню Мексико (1943-1945 г.). Роден е на 22 април 1904 г. Следва в Харвард, Кеймбридж и Гьотинген. Научен ръководител е на Манхатънския проект (създаването на американска атомна бомба) (1943-1945 г.). По-късно се обявява против използването на бомбата и против създаването на водородна бомба. Обвинен е за връзки с комунистите и преследван от комисията за разследване на антиамериканска дейност. През 1963 г. получава наградата "Ферми" за физика.

1966 г.

Умира Честър Уйлям Нимиц - американски военачалник, адмирал от флота през 1944 г. Честър Нимиц е роден на 24 февруари 1885 г. във Фредериксбърг, Тексас. Завършва Морската академия през 1905 г. Изпълнява командни и щабни длъжности. От 1918 г. е началник-щаб на подводните сили на Атлантическия флот на САЩ. По време на Втората световна война (1939 г.-1945 г.) командва Тихоокеанския флот на САЩ, провежда редица успешни морски операции срещу Япония в хода на Тихоокеанската кампания (1941 г. –1945 г.). На 2 септември 1945 г. подписва акта за капитулация на Япония. На негово име е наречен един от самолетоносачите на САЩ.

1960 г.

Умира Чарлз Леонард Уули - английски археолог. През 1907-1912 г. участва в разкопки в Нубия, а през 1912-1914 г. и 1919 г. - в разкопки в Кархемиш, на р. Ефрат. През 1921-1922 г. ръководи разкопките в Тел ал-Амарна. От 1922 г. до 1934 г. води англо-американската археологическа експедиция в Ур, където са открити архивът на храмовия комплекс (ХХVIII в. пр. Хр.), царските гробници от I династия на Ур, редица храмове, многобройни надписи и др. Разкопките в Ур позволяват да се възстанови в най-общи линии градът държава. През 1936-1939 г. и 1946-1949 г. е ръководител на разкопките в Алаллах (Турция). В историческите си трудове идеализира обществения строй и културата на древните държави в Месопотамия

1895 г .

Умира Фредерик Байлей Дъглас - американски аболюционист, ръководител на негърското освободително движение; мулат. Един от най-красноречивите американски оратори. По време на Гражданската война в Америка 1861-1865 г. формира първите негърски полкове. Консул в Хаити през 1889-1891 г.

1892 г.

Умира Херман Франц Мориц Коп - немски химик, професор. Роден е на 30 октомври 1817 г. в Ханау. Изследва зависимостта на физичните свойства на органичните съединения от техния състав. Автор е на много трудове: “За специфичното тегло в химическите съединения", “Въведение към кристалографията" и др. Най-важно съчинение: “История на химията" (1843-1847 г.).

1790 г.

Умира император Йосиф II. От 1765 г. до 1780 г. управлява заедно с майка си Мария Терезия. След това става едноличен монарх. Той е представител на т. нар. просветен абсолютизъм. Стреми се да преобразува най-старите институции на хабсбургската монархия чрез реформи "отгоре". Води политика на протекционизъм, поощрява манифактурното производство, отменя личната крепостна зависимост на селяните (1781-1785 г.), опитва се да въведе единен поземлен данък. Аристокрацията се обявява против реформата и тя не е реализирана. Ограничава самостоятелността на Католическата църква в австрийските земи, закрива множество манастири, частично конфискува в полза на държавата църковното имущество, създава условия за развитие на светски училища, издава Патент за веротърпимост (1781 г.) (т. нар. Толерантен патент). Опитва се да въведе единна строго централизирана система на управление в Хабсбургската империя. През 1785 г. със закон налага немския език за официален език в многонационалната империя. Политика на Йосиф II среща силна съпротива в Унгария и Австрийска Нидерландия.

1762 г.

Умира Тобиас Йохан Майер - германски астроном. Той е автор на “Трактат за кривите линии" и “Математически атлас". Професор е по икономика и математика в Гьотинген, директор на обсерваторията в Гьотинген.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.