На тази дата през 1933 г. на тази дата има съобщение за поява на чудовището от Лох Нес.

През 1935 г. италианският диктатор Бенито Мусолини издава заповед за нахлуване в Абисиния (Етиопия). В Англия е извършен първият пътнически полет с реактивен самолет (1952 г.), а през 1955 г. Тенеси Уилямс печели наградата "Пулицър" за "Котка върху горещ ламаринен покрив".

В Стокхолм започва работа Международният трибунал за военни престъпления на 2 май 1967 г. В Китай във връзка със студентските демонстрации е въведено военно положение (1989 г.).

На тази дата са родени: италианският композитор Алесандро Скарлати, последият крал на Ирак Файсал II и др.

На тази дата умират: руската балерина Мая Плисецкая, италианският художник, скулптор, архитект, учен и естествоизпитател Леонардо Да Винчи и др.


2017 г.

Северна Корея обещава да ускори програмата си за ядрени оръжия до "максимални темпове" и да тества ядрено устройство "по всяко време" в отговор на агресивната позиция на президента на САЩ Доналд Тръмп към режима.

2016 г.

В Северна Корея забраниха масовите прояви, включително сватбите и погребенията във връзка с наближаващия конгрес на управляващата Партия на труда.

2014 г.

В провинция Бадахшан в Афганистан при мащабно свлачище пропадат без вест над 2500 човека.

В Одеса загиват 40 човека при стълкновение между украински радикали и проруски активисти.

Украинските власти започват настъпление към Славянск.

2013 г.

В САЩ е извършен успешен летателен полет на най-малкият летящ робот-пчела RoboBee с тегло 80 милиграма и размах на крилете 3 см.

2012 г.

В Йордания новото правителство начело с Файез Ал-Тарауна официално започва работа. Кралят на Йордания Абдула II смени правителството под натиска на опозицията, обвиняваща властта в корупция.

В Унгария парламентът избира за нов президент депутатът в Европейския парламент Янош Адер.

В Ню Йорк, САЩ е продадена едната от четирите версии на картината на Едвард Мунк Викът от аукционната къща "Сотбис“ за рекордната сума от 119.92 млн. долара.

2011 г.

Сирийската армия и силите за сигурност извършват масови арести в цялата страна, задържайки стотици противници на режима. В Дараа се арестуват всички мъже над 15 години. Снайперисти стрелят по всичко, което се движи в града. Само в неделя са арестувани над 500 души. Около 200 членове на президентската партия "Баас" са подали оставки в знак на протест срещу насилствените действия на режима на президента Башар ал-Асад. Информацията за събитията в Сирия е силно ограничена поради наложената медийна забрана.

1997 г.

В Русия е приет закон за пълна ликвидация на химическото оръжие.

1991 г.

Световната здравна организация обявява, че през 2000 година в света ще има 40 милиона души заразени с вируса на СПИН.

1989 г.

В Китай във връзка със студентските демонстрации е въведено военно положение.

1967 г.

В Стокхолм започва работа Международният трибунал за военни престъпления.

1952 г.

В Англия е извършен първият пътнически полет с реактивен самолет.

1945 г.

В хода на Втората световна война германските войски в Италия капитулират.

1936 г.

В Москва Московската филхармония за първи път изпълнява симфоничната детска приказка на Сергей Прокофиев “Петя и вълкът".

1935 г.

Италианският диктатор Бенито Мусолини издава заповед за нахлуване в Абисиния.

1933 г.

В Германия са забранени независимите профсъюзи.

1921 г.

В Париж е открита първата изложба на художника Макс Ернст.

1803 г.

САЩ купуват областта Луизиана от Франция.

1736 г.

Подкрепяна от Франция, Османската империя официално обявява война на Русия. Бойните действия се водят с променлив успех. Първоначално русите овладяват Азов и проникват на п-в Крим, но през юли-август руските отряди се изтеглят към р. Днепър. През това време султанът разпорежда на великия везир Мехмед паша да съсредоточи войските си в района на Силистра, откъдето да се подготви контранастъпление.

1696 г.

Петър I се отправя на втори Азовски поход.

1497 г.

Изследователят Джовани Кабото започва своята експедиция към Северна Америка.

1494 г.

Христофор Колумб открива Ямайка.

На тази дата са родени:

1935 г.

Роден е Файсал II - крал на Ирак (от 1939 г.). Той е от династията на Хашимитите. До пълнолетието му (1953 г.) страната се управлява от регента Абдул Иллах. Фейсал II попада под силното влияние на проанглийски настроените политици Абдул Иллах и Нури Саид. Убит е по време на Иракската революция през1958 г.

1904 г.

Роден е Бинг Крозби - американски певец и киноактьор. Дебютира през 20-те години във вокалното трио “Ритъм бойс"; започва солова кариера като вокалист в оркестъра на Пол Уаймън. По времето на суинга сътрудничи с К. Бейзи, Д. Елингтън, Т. Дорси, Луис Армстронг, У. Хърмън, Л. Хемптън и техните оркестри. Известен е с изпълнението си на романтични балади през 20-те и 30-те години. През продължителната си кариера (51 год.) записва повече от 1 600 песни и участва в около 50 филма (“Висше общество", “Холидей ин" и др.). Избрани албуми: “The Chronological Bing Crosby", “The Bing Crosby Story", “Louis Armstrong and Bing Crosby on Stage", “High Society", “Bing’N’Basie".

1859 г.

Роден е Джером Клапка - популярен английски писател - сатирик и хуморист, автор на "истински малки поеми в проза". Напуска училище още на 14 годишна възраст. Работи в ЖП компания, актьор, журналист. Негови произведения са: "Празни мисли на един празен човек" (1889 г.), "Трима в една лодка (без да се брои кучето)" (1889 г.), "Трима на бумел" (1900 г.), "На слизане от третия етаж" (от 1908 г., пиеса) и др. През 1926 г. издава мемоарите си "Моят живот и моята епоха".

1772 г.

Роден е Новалис (Фридрих фон Харденберг) - германски поет и философ, представител на ранния романтизъм в Германия. Учи философия и право в университетите на Йена, Лайпциг и Витенберг, по-късно следва геология във Фрайбург. Отначало попада под влиянието на Й. Г. Фихте, но трансформира Фихтевата субективна диалектика на съзнанието в обективно-идеалистична диалектика на природата. Нейното основно положение е утвърждаването на дискретността на света и неделимостта на неговата стихийна подоснова, поради което светът следва да се приема като едно цяло. Според Новалис изкуството като висша сфера на духовната дейност осъществява сливане на наука, религия и философия. Съчинения: "Химни на нощта" (1800 г.), "Духовни песни", незавършеният роман "Хайнрих фон Офтердинген", "Християнството в Европа" (1799 г., изд. 1826 г.).

1764 г.

Роден е Фридрих фон Генц - австрийски политик, публицист и дипломат. През 90-те години на ХVIII в. е противник на Френската революция, след това - на Наполеонова Франция. Близък съветник и доверено лице на княз К. Метерних. Секретар на Виенския конгрес (1814-1815 г.), на конференцията на съюзните министри в Париж (1815 г.) и на конгресите на Свещения съюз в Аахен, Верона, Лайбах (Любляна) и Тропау. Защитник на монархизма. Един от главните съставители на договорите, сключени на конгресите във Виена, Лайбах и Верона.

1660 г.

Роден е Алесандро Скарлати - италиански композитор. Работи като капелмайстор в Рим и Неапол. Автор е на 115 опери от типа на италианската “опера сериа" (“сериозна опера"), съставени от последователно редуване на лирични арии и речитативи. По-известни произведения: “Розуара", “Пир и Деметрий", “Митридат Евпатор" и др. Утвърждава тричастната ария да капо, установява типа на италианската оперна увертюра, състояща се от три части - бърза, бавна, бърза. Автор е на около 700 кантати, 200 меси, 20 оратории и други музикални творби.

На тази дата умират:

2015 г.

Умира Мая Михайловна Плисецкая, велика балерина на 20 век, символ на руското балетно изскуство, многогодишна прима на Болшой театър, ненадмината с изпълнението на "Умиращия лебед“ на Камий Сен-Санс, уникална с изяществото и пластичността на танцовите движения на ръцете.

Родена е на 25 ноември 1925 г. в Москва, в известно еврейско семейство на Михаил Плисецкий (1899 – 1938) и Ракел Месерер (1902 – 1993).

През 1983 става артистичен директор на балетната трупа на Римската опера и заема този пост до 1985 г. През периода 1988-1990 г. оглавява Испанския национален балет в Мадрид.

През 1990 г. напуска Болшой театър формално поради пенсиониране, но на практика е уволнена поради разногласията с ръководството. Заминава от Русия, но продължава да излиза на сцена, като активно сътрудничи със световноизвестните балетни трупи Марселски балет на Ролан Пети и XX век на Морис Бежар.

Мая Плисецкая присъства в киното с многобройните екранизации на балетните постановки, снима се в няколко игрални филми. На нея са посветени документални филми, включително за френската и японската телевизия.

Издава няколко автобиографични книги.

Почива в Мюнхен в съня си на 2 май 2015 г. от сърдечен инфаркт.

1988 г.

Умира Павел Петрович Кадочников - руски актьор и режисьор. През 1935 г. завършва Ленинградския театрален институт. До 1944 г. е актьор в Ленинградския нов театър на младия зрител. Ролята на майор Федотов в “Подвигът на разузнавача" (1947 г.) го прави особено известен. Работи с. популярни режисьори - Айзенщайн, Юткевич, Столпер, Зархи и Хайфиц и др. Като режисьор дебютира през 1965 г. с “Музикантите на един полк", през 1970 г. - в “Снежна ръка". Снима се в “Пълнолетие" (1935 г.), “Яков Свредлов" (1940 г.), “Антон Иванович се сърди" (1941 г.), “Иван Грозни" (1944 г.), “Робинзон Крузо" (1947 г.), “Повест за истинския човек" (1948 г.), “Голямото семейство" (1954 г.), “Руски сувенир" (1960 г.), “Незавършена пиеса за механично пиано" (1977 г.), “Сибириада" (1979 г.), “Разказ на неизвестния човек" (1981 г.), “Луди пари" (1982 г.), “Три процента риск" (1985 г.). През 1984 г. режисира “Никога няма да те забравя".

1969 г.

Умира Франц фон Папен - германски генерал, политик. Роден е в консервативно католическо семейство на едри земевладелци от Вестфалия. Офицер от Германския генщаб до Първата световна война, след което е военен аташе в САЩ. За шпионска дейност е обявен от американците за персона нон грата и през 1915 г. е отзован. Член на Партията на католическия център, депутат е в Пруския ландтаг (1921-1932 г.), отговаря за партийния орган “Германия". Изповядва ултраконсервативни, монархически възгледи. На 1 юни 1932 г. е назначен от Хинденбург за канцлер и съставя крайно десен “кабинет на национална концентрация". Без успех се опитва да интегрира Хитлер в управлението на страната, но фюрерът иска цялата власт. Идеалът на Франц Папен е елитарно съсловна диктатура. На 3 декември 1932 г. той губи канцлерския пост, но запазва доверието на райхспрезидента Хинденбург. През следващите дни преговаря с Хитлер за съвместно управление. Използва авторитета си пред държавния глава и на 30 януари 1933 г. фюрерът е назначен за канцлер, а Франц Папен - за вицеканцлер. Макар че разчиства пътя на ГНСРП към властта, той е отстранен в края на 1933 г. Папен посланик е в Австрия (1934-1938 г.) и в Турция (1939-1944 г.). През април 1945 г. е арестуван в Рур от американската военна администрация и е изправен пред Нюрнбергския международен военен трибунал. Оправдан е, но през 1947 г. е осъден от Германската комисия по денацификация на 8 месеца затвор.

1957 г.

Умира Джозеф Реймънд Маккарти - американски политик, председател на сенатската комисия на Конгреса на САЩ по правителствените въпроси (от 1953 г.). Разгръща кампания за преследване на прогресивни дейци и организации, привърженик на политиката на “студената война" и надпреварата във въоръжаването.

1864 г.

Умира Джакомо Майербер (псевдоним на Либман Бер) - германски композитор от еврейски произход. Учи в школата на абат Фоглер в Дармщад, където се сприятелява с Карл Мария фон Вебер. Създава стила на героико-романтичната голяма опера. Автор на оперите: “Фра Дяволо" (1831 г.), “Хугеноти" (1836 г.), “Пророк" (1849 г.), “Динора" (1859 г.) и “Африканката"; кантати, химни, мелодии и др.

1519 г.

Умира Леонардо да Винчи - италиански художник от Флорентинската школа, скулптор, архитект, учен и естествоизпитател. Съчетава разработката на новите средства на художествения език с теоретични обобщения. Създава хармоничния образ на човека, отговарящ на хуманистичните идеали на Ренесанса. С това полага основите на изкуството от Високия Ренесанс. Оформя се като майстор по време на учението си при Андреа дел Верокио (1467-1472 г.). Методите на работа във Флорентинската школа изискват съчетаването на художествената практика с практически експерименти и това способства за сближаването на Леонардо с астронома П. Тосканели, който провокира научните му интереси. В някои от картините си превръща сюжета в огледало на различни човешки емоции. Разработва новаторски методи. По време на службата си при Лудовико Моро, управител на Милано от 1481-1482 г., Леонардо се проявява като военен инженер, хидротехник, организатор на придворни феерии. Повече от 10 год. той работи върху паметника на Франческо Сфорца, баща на Лудовико Моро. Изработеният от глина модел на конник в естествени размери е разрушен при превземането на Милано от французите през 1500 г. В трапезарията на манастира "Санта Мария дела Грация" създава стенописа "Тайната вечеря" (1495-1497 г.). Този стенопис е силно повреден от времето; реставриран е през ХХ в. В Милано около Леонардо се събира група от негови ученици. Последните години от живота си прекарва в непрекъснато преселване от един град в друг. Сред късните му произведения са проектът на паметника на маршал Тривулцио (1508-1512 г.) и "Иоан Кръстител" (около 1513-1517 г.). Като учен експериментатор и художник Леонардо де Винчи остава личност-символ на епохата на Ренесанса.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;