В студената зима на 1878 година продължават боевете от Руско-турската война. Освободени са Копривщица и Клисура. Главната квартира на Руската армия е преместена от Ловеч в Севлиево.

Младотурците на Енвер Бей вземат властта в Турция през 1913 година. Правителството на партията “Единение и прогрес" прекъсва мирните преговори, след което започва вторият етап от Балканската война между Турция и съседите й.

През 1944 година в хода на Втората световна война съюзническата англо-американска авиация извършва над София първият дневно-нощен въздушен удар. В него участват 280 самолета. Убити са 431 души, ранени са 611 души. Разрушени са 537 сгради и свалени 6 български самолета
.

2009 г.

Божидар Михайлов Нанев е избран за председател на Българския лекарски съюз. Той е български лекар и политик, специалист в областта на обща, гръдна и детска хирургия. В продължение на няколко месеца през 2009-2010 година е министър на здравеопазването в кабинета на ГЕРБ и Бойко Борисов.

2003 г.

Президентът на Република България присъжда Орден "Стара планина" – първа степен на проф. д-р Стефан Михайлов.

2002 г.

Военният министър Николай Свинаров внася в правителството предложение военновременната българска армия да се намали от 250 на 100 000 души. Мирновременната да бъде 41 000 с още 4000 в структурите на Министерството на отбраната.

1997 г.

Организирано е протестно шествие на опозицията срещу Народното събрание, което завършва с окупация и нападение над сградата. Късно през нощта полицията разгонва със сила демонстрантите. Президентът д-р Желю Желев отказва да даде мандат на БСП за съставяне на ново правителство, а опозицията обявява начало на национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение.

1996 г.

Народното събрание отхвърля втори вот на недоверие към правителството на Жан Виденов, предложен от СДС заради зърнената криза.

1971 г.

България подписва спогодба за стокообмен и плащания с Чехословакия за периода 1971- 1975 г.

1958 г.

На 10 и 11 януари е проведен учредителен конгрес на Българският съюз за физическа култура и спорт (БСФС).

1954 г.

Открит е първият ски-лифт в България край хижа "Алеко" на Витоша.

1945 г.

България подписва търговска спогодба с Румъния.

1944 г.

В хода на Втората световна война (1939-1945 г.) съюзническата англо-американска авиация извършва над София първия дневно-нощен въздушен удар.

1934 г.

На запитване отправено от страна на немското правителство за арестуваните през март 1933 г. (за пожара в Райхстага) българи Г. Димитров, Бл. Попов и В. Танев - българското правителство заявява, че те не са български поданици. На 15 февруари те получават съветско гражданство и на 27 февруари са екстрадирани в СССР.

1891 г.

Правителството на Стефан Стамболов обнародва Закон за пенсиите на чиновниците и служащите по гражданското ведомство

1878 г.

В хода на Руско-турската освободителна война главната квартира на руската армия се премества от Ловеч в Севлиево. На този ден са освободени Копривщица и Клисура.

1808 г.

Софроний Врачански изпраща от Букурещ пълномощно на българския представител в Петербург Иван Замбин.

На тази дата са родени:

През 1989 г. е родена Нина Добрев, канадска актриса с български корени

През 1959 г. е роден Венцислав Мартинов, български комик

На тази дата умират:

2014 г.

Умира българският естраден певец Георги Найденов (Гого) – член на музикалната формация "Тоника“.

Роден е в Бургас на 6 август 1949 г. През 1971 г. Гого и Ева, заедно с Анастасия Бинчева - Сия и Хари Шерикян, създават вокалния квартет "Тоника“. Идеята е да са аналог на италианския квартер "Рики е повери“.

През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Красимир Гюлмезов и Виолета Гюлмезова създават групата "Домино“.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от "Тоника“, "Домино“ и "Тоника СВ“ се събират, за да направят сборната формация "Фамилия Тоника“. Групата изпълнява много от най-известните шлагери на "Тоника“, "Тоника СВ“ и "Домино“, но създава и нови песни. Около 2005 година започват здравословните проблеми на Найденов, заради които той постепенно прекратява музикалната си кариера и се оттегля от публичния живот. Дълго време е диагностициран и лекуван от латерална амиотрофична склероза, но впоследствие се установява, че страда от лаймска болест и е лекуван неправилно. След дългогодишно тежко боледуване почива на 64-годишна възраст.

За постиженията си в музикалното изкуство и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на град Бургас, през 2011 г. Георги Найденов е обявен за почетен гражданин на Бургас.

2008 г.

Умира руският офицер подполковник Михаил Петрович Минин. Известен е с това, че на 30 април 1945 г. в състава на щурмова група успява да се изкачи на покрива на Райхстага и пръв да развее Знамето на победата.

2007 г.

Умира проф. д-р Елена Трайчева Георгиева (Керпичева). Тя е българска езиковедка, ученичка на Любомир Андрейчин. Цялата ѝ кариера преминава в Института за български език при Българската академия на науките. Преподава и в Шуменския, и в Пловдивския университет. Неин син е езиковедът Борислав Георгиев.

1975 г.

Умира Стойчо Стефанов Мошанов - български политик, племенник на Н. Мушанов.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин - на “The New York Times";

Исторически бюлетин - на “The History Channel";

Исторически бюлетин - на “World of Quotes";

Енциклопедии - LAROUSSE

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.