Ние и сега спазваме правилата, няма нещо което да е различно, и сега има контрол по границите, работим с австрийските и нидерландски служби, но колкото повече, толкова по-добре. Така премиерът Николай Денков коментира условията на Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген. Той уточни, че има европейски правила и ние ще работим с тях по отношение на приемането на мигранти. 

Денков обясни още, че в момента вече има по-силен граничен контрол, който ние успяхме да наложим вече. Той даде пример с последните месеци, когато броят на опитите за пресичане на границите е спаднал в пъти и това вече е видно за всички.

През последната половина на годината сме започнали пилотен проект заедно с европейските служби и е подобрена работата с мигрантите, които се хващат тук, каза още премиерът. 

Той беше категоричен, че няма сделка за мигранти срещу Шенген по въздух.

По въпроса за Лукойл премиерът Денков обясни по bTV, че трябва да потърсим различни решения и като държава трябва да имаме механизъм, за да не бъде фиктивно продаден и да не отива във фиктивна офшорка. В този смисъл има притеснения.  

"Специалният управител е инструмент, с който да се намеси държавата, трябва да има проучване за извънредно законодателство, за да сме по-защитени и ако се наложи, ще приемем и такива в НС", каза още Николай Денков.

"Идеята на този управител е да се поеме контрола за известно време. Най-голямата опасност за рафинерията е да се окаже, че тя не е захранена с петрол. Тогава тя може да спре работа и да има много тежки последици за пазара на горива и хората, които работят там. Губещо ще бъде цялото общество. Изключително важно е ние да не стигнем до там. Има проблем – "Лукойл“ като фирма, която има голяма мрежа от изходни суровини, петрол, доставки, търговци, с които работи, тя винаги може да осигури този петрол. Ако държавата вземе този контрол, тя е в по-слабата позиция и това е много по-несигурна среда. Най-добрият вариант е "Лукойл“ да си направи продажбата, прехода, а ние да внимаваме да не отиде в неподходящи ръце“, посочи премиерът.

"Не сме сключвали сделка за дерогацията, разумът победи. Моментална, тридневна дерогация - създава огромни рискове за доставките на петрол. Оттам ще има скок на цените и реална опасност рафинерията да спре да работи. Това създава огромни възможности, ако някой иска да купи рафинерията – цената и ще падне в пъти, но това би било за сметка на българските граждани. Правим всичко възможно това да не се случи. Не съм виждал подобно сценарии, но рисковете бяха налице“, заяви още Денков.

"Това, което виждам, е, че през повечето време ГЕРБ и ДПС действат буквално като една партия. Взех вече да го наричам ГЕРБ-ДПС, защото е това, което виждаме. Доколко това е планирано, ми е трудно все още да кажа. Но нашата договорка – с изключение на регулаторите, където трябват две трети, и Конституцията, където трябват две трети, нашата договорка е с ГЕРБ и СДС“, коментира още Денков.