Решението на Народното събрание да отнема превозните средства, с които са извършени нарушения или след употреба на алкохол, или наркотични вещества, е стъпка в правилната посока. Правителството ще направи всичко възможно тези мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете за хората, които нямат вина.Това заяви министър-председателят Николай Денков по време на редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на "Фокус".

"През последните години терминът "войната по пътищата“ придоби широка употреба, защото България е на едно от челните места по брой тежки произшествия и брой убитите на пътя", каза още министър-председателят.

Той обясни, че времето за получаване на резултати от кръвните проби на тестване за алкохол и наркотици трябва да бъде съкратено. Правителството ще закупи нова, по-добра апаратура, с която да постигне тази цел. 

"Особено важно е да се съкрати срока на получаване на резултати след взимане на кръвни проби. Организираме съвместно с МВР и другите институции закупуването на нова апаратура, подготовката на специалисти и организирането на нови лаборатории в страната. Целта е тези проби да излизат в рамките на една седмица", заяви Денков.

Премиерът обясни, че тази процедура обаче ще отнеме време. Докато бъде закупена и вкарана в действие новата техника, органите на реда ще трябва да следят за спазването на новите промени в Наказателния кодекс, така че обществото да бъде спокойно. 

"Възлагам на министъра на вътрешните работи съвместно с прокуратурата да огледат внимателно правилата за прилагането на тези мерки така, както са приети в закона, и да направят най-добрата организация, така че хората, които са невинни, да се чувстват спокойни, а тези, които правят нарушения, да знаят, че ще получат съответното наказание", категоричен бе Денков.