Трябва да се търси смяна на състава на Централната избирателна комисия. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да направи Народното събрание, заяви премиерът акад. Николай Денков в живото предаване на Министерски съвет, в рамките, на което премиерът отговаря на въпроси на граждани, предаде репортер на "Фокус".

По думите му в момента не трябва да се търси смяна на министри, визирайки министър Александър Йоловски, който ръководи Министерство на електронното управление.

"Скандалът с машините преди първия тур на местните избори трябва да бъде изчистен, но смяна на министри в момента не стои на дневен ред", допълни Денков.

Председател на ДАНС

"Председателят на ДАНС прикрива нарушение на Закона за класифицирана информация от неговия заместник. Това е сериозно нарушение. Отделно става дума за политически пристрастия, на което председателя на ДАНС няма право. Мотивите за исканата оставка на Тончев са много сериозни. Президентът няма никакво право да отказва това искане. Защото той ни пречи да си изпълнявам задълженията. Доводът, че някой иска да овладее службите е несъстоятелен, защото когато се назначава следващия човек той трябва да бъде съгласуван с президента. Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да мога да си върша работата. Президентът Радев трябва да подпише и ще го направи. Ако това не се случи означава, че ако нещо се случи в сферата на националната сигурност той ще носи отговорност", обясни Денков.

Според него президентът надвишава правомощията си и това е пречка за работата на правителството. Денков изрази надежда, че този проблем ще бъде осъзнат и ще се стигне до диалог.

Шенген

"По отношение на Шенген, това което правим се оценява високо от всичките ни партньори. Имаме сериозно намаление на потока от мигранти. Имаме напредък и по въпроса за върховенството на закона", посочи премиерът.