Започнахме разговори реакторите на АЕЦ "Белене“. Това заяви министър-председателят Николай Денков в Гранитна зала на Министерския съвет, предаде репортер на "Фокус".

"Започнаха сериозни разговори за това дали реакторите могат да бъдат използвани в една от атомните централи в Украйна. Това е само началото. Има много технически, икономически, практически и финансови параметри, които трябва да се дискутират. Разговорите за голямото оборудване, което би могло да бъде използвано в Украйна, ако успеем да проведем тези преговори и да постигнем съгласие как би могла да се реализира тази сделка", заяви Денков.

По време на словото си с президента Зеленски министър-председателят заяви, че България и правителството подкрепят суверенитета на Украйна и осъжда руската агресия. 

"България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна България е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона. Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия в нейните международни признати граница, както и да понесе своята отговорност, включително и за военни престъпления", заяви Денков. 

"Украйна заема важно място във външнополитически приоритети на България поради историческата, географската, културната и езиковата близост между двете страни, освен това в Украйна се намира най-голямата българска историческа общност зад граница. поради всичко това страната ни не може да гледа безучастно страданието на милиони хора само на няколкостотин километра от нашите граници", обясни той. 

"България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от войната украински бежанци", категоричен бе Денков. 

По думите на премиера България заема едно от челните места по предоставяне на помощ за Украйна. Той подчерта, че това се е случило от самото начало на конфликта въпреки всички опасности в икономическата и енергийната сфера. 

"Оказваната по двустранна линия помощ до момента се определя с три решения на българския парламент и поставя страната ни на едно от челните места по подкрепа измерено с БВП на страната. Тя бе особено силна през последните месеци - при настоящия състав на Народното събрание и излъченото от него редовно правителство. Страната ни подкрепи всички санкционни пакети срещу Русия въпреки трудностите пред българската икономика и чувствителността пред българската енергетика", отбеляза министър-председателят.