Украинците днес се борят за свобода или смърт. Това заяви от Националния исторически музей в Бояна министър-председателят Николай Денков по време на отворена лекция с президента на Украйна Володомир Зеленски, предаде репортер на "Фокус". 

"Всички сме израснали от детство с думите на нашите възрожденци – "Свобода или смърт“. Няма по-ярък символ от това, за което се борят украинците днес – свобода или смърт. Да се надяваме, че ще постигнем свободата, а оттам ще дойде мирът", заяви Денков.

"Неслучайно ви поканихме в НИМ сред безценни артефакти на българската история. Не случайно сме в Слънчевата зала, в която централно място заема едно от безспорните доказателства за стародавната връзка между земите на днешна Украйна и България – съкровището на хан Кубрат в Мала Першчепина. Ние искаме да говорим не за войната, а за мира, за онзи устойчив и справедлив мир, към който се стремим всички. Онзи мир, който ще донесе спокойствие и по-добър живот не само на украинския, но и на руския народ, и на цял Европа.

Днес този мир все още изглежда далечна и трудна цел, но той е реалистична цел. Ако всички ние не само вярваме в него, но и полагаме всички усилия, за да го постигнем", каза още министър-председателят.