Получили сме пет положителни констатации, две критични препоръки и две препоръки, които са на вниманието на Народното събрание, за върховенството на закона в страната от ЕК. Това заяви министър-председателят на Република България Николай Денков по време на редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на "Фокус". 

"Това, което се отчита като съществен напредък, са въвеждането на механизъм за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокурора за образуване на наказателно производство. Също така и подобреният Национален координационен механизъм за върховенство на правото", каза премиерът.

"Третата положителна констатиция е приемането на законодателство за разширяване на обхвата на правната помощ и въвеждането на задължителна медиация по определен тип дела. Четвъртата е свързана с медийната свобода в България и по-точно за софрмирането на работна група за законодателни промени за свобода на медиите и плурализма. Петият положителен коментар е свързан със закриването на специализираните съдилища и специализираната прокуратура", каза още той.

В доклада на ЕК се посочва, че България и Румъния изпълняват "задоволително" условията, а Комисията постъпва към предприемане на стъпки за затваряне специалния механизъм.

"София и Букурещ задоволително изпълняват условията, поставени по механизма за сътрдуничество и проверка по време на влизането в Европейския съюз. Сега се предприемат остатъчни и последни стъпки, а Комисията започва последните стъпки по окончателно затваряне на този механизъм за двете страни членки", заяви премиерът.

Денков предупреди, че въпреки положителната оценка, това не означава, че процедурата е звършена, заяви, че трябва да се изпълни в пълнота, заложеното в доклада, така че в следващия Европейски съвет страната ни да отчете пълно изпълнение на препоръките.