Натъкнахме се на много проблеми, унаследени от предишното правителство . Това заяви премиерът по време на брифинг на кабинета, на който биват представени управленските приоритети, предаде репортер на "Фокус“.

"Изминаха почти 60 дни, от които беше сформирано това правителство. Обикновено едно правителство има 100 дни, за да може да стартира успешно своята работа в пълен обем. Ние ги нямахме, а нашата оставка беше поискана още в първия ден от една от парламентарно представените сили. Ние ги нямахме и затова трябваше да стартираме работата във всички сектори и резултатите вече са видими и ще стават все по-видими видими през следващата седмица.

Приехме управленска програма, която поставя нашите цели и дейностите, с които да ги постигнем.

За съжаление, при подготовката на програмата се натъкнахме на много проблеми, които са унаследени от предишното правителство", заяви Денков.

Премиерът каза, че правителството се е заело с оставените проблеми от първия ден в стъпването си на власт. 

"Налага се буквално от първия ден да гасим пожари в повечето от министерствата. Тези пожари наложиха да включим допълнително дейности по управленската програма и работата отнема много енергия и време от работата на екипите в министерствата. Така ще бъде и през следващите месеци, защото от примерите, които ще ви да, ще видите, че става въпрос за милиарди левове и за сериозно забавени реформи и действия, от които могат да произтекат тежки последици за икономиката и за хората в страната.

В някои случаи става за очевидни грешки и нарушения на правилата. Използвам случая да разбия един мит, че служебните правителства работят безупречно като противопоставяне на редовното правителство.

Във всяко правителство има екипи, които работят много добре и такива, които не се справят с работата си. Ще дам като положителен пример министър Крум Зарков, чиито законопроекти, приготвени в Министерството на правосъдието, помогнаха за стартирането на законодателната програма на това Народно събрание. За съжаление, имаме и обратните примери", каза още той.

Денков коментира бюджета за 2023 година. Той разкритикува служебното правителство на Гълъб Донев, че не представило бюджет за тази година в края на 2022-ра. Премиерът каза още, че представения бюджет с дефицит от над 6%, предложен през пролетта от кабинета, е бил прекалено раздут.

По отношение на ПВУ Денков коментира, че служебното правителство е забавило провеждането на  нужните реформи, защото по думите му сега страната е под риск да пропусне втория транш, който трябва да дойде през тази година

"Трябва да направим всичко възможно, след като беше решен проблемът с редовния бюджет,  да наваксаме с това изоставане, за да минимизираме всякакви възможни рискове в това отношение. Тук говорим за 1,4 млрд. лева, които очакваме да влезат в бюджета през тази година. Само до тук говорим за 3,4 млрд. лева плюс постъпленията от БЕХ“, каза той.

Критики бяха отправени и към плана за въвеждане на спешна медицинска помощ по въздух и създаването на инфраструктура и логистика за извършването на полетите.

"След една година се намирамена изходно положение, в което държавния авиационен оператор не може да извършва тази дейност. Ние трябва да създаваме отново търговско дружество ,което да поеме тази работа, и отделно се оказва, че службеното правителство е сбъркало къде трябва да прави оперативните площадки, на които да престояват хеликоптерите. Те не могат да бъдат в болнците, нямат право да бъдат там“, заяви Денков.  

Правителството на Гълъб Донев не е положило усилия, за да се справи с казуса с Пловдивския панаир. По думите на Денков как да се решат проблемите, за да не се осъществи приватизацията на земята или да се запази дейността на панаира. 

Установени са и нарушения в сферата на пътищата, тол системата и други. 

Проблеми има и в сферата на енергетиката. Правителството е открило редица нередности в договора, сключен с "Боташ". По думите на министър-председателя България няма достъп до турските пазари на енергийни ресурси, а страната ни е ще трябва да плаща милиарди на Турция, дори да не внася договорените количества природен газ.