Министър Йоловски ме увери, че до утре вечерта те (бел. от ред. – машините) ще бъдат готови. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти, предаде репортер на "Фокус“.

"Дали ще има машини, е въпрос с повишена трудност, защото верификацията на машините изисква време. В момента екипът работи денонощно, за да могат максимално бързо да извършат тази верификация“, каза премиерът

"ЦИК закъсня с предаването на документите и материалите към Министерството на електронното управление преди първия тур. Те трябваше да работят в съкратени срокове. В момента в още по-кратки срокове трябва да ги направят“, каза още той.

Денков бе запитан дали знае за оказван натиск върху министъра на електронното управление, след като вчера стана ясно, че на министър Йоловски е поискал охрана за себе си и семейството си. Премиерът каза, че не е запознат, тъй като двамата не са имали възможност да разговарят по този въпрос днес.

Казусът с Руската църква

"Знаете, че те имат акт за собственост. Трябва да се проследи дали той е получен в съответствие със законите на България. Това е процедура, през която трябва да се мине. Ако се окаже, че този акт е издаден неправомерно, тогава държавата ще си изиска съответната собственост, защото там има спорни моменти. 

Той обясни, че въпросът с Руската църква е сложен и трябва внимателно да бъдат разгледани различни обстоятелства. Денков бе категоричен, че не българското правителство решава дали един храм може да бъде отворен, или не. 

"По отношение на това кой може да отвори - това е Българската патриаршия и техните отношения с Руската църква. Държавата няма отношение тук. Това е духовен храм - ние не можем да отваряме и затваряме духовните храмове". 

Изгоненият руски журналист

Кореспондентът на "Российская газета" в България не е бил изгонен заради журналистическата си дейност. Това коментира премиерът по случая: "Той е извършвал дейност, което не съответства на законите на държавата, при това за достатъчно дълго време, за да е ясно, че трябва да си тръгне от България. Това, че е бил в посолството нищо не променя. Той просто няма право да стои на българска земя, защото е нарушил законите. Не е по отношение на журналистическата му дейност".