Идеята да се правят нови лаборатории, е грешна. Съществуващите лаборатории трябва да се оборудват много добре, да се подготвят кадри. Три - четири лаборатории за България са предостатъчни. Фокусът трябва да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите. Това заяви министър-председателят Николай Денкова във връзка с въвеждането на промени за по-скоростната обработка на пробите за алкохол и наркотици, предаде репортер на "Фокус“.

"Един от проблемите, който знаем, че съществува от години, е бавното излизане на експертизите, свързани с употребата на наркотици, алкохола, както и техническите експертизи", заяви Денков.

Премиерът обяви, че правителството е стартирало разговори с лаборантите, с които да се изясни как може да се ускори процеса по получаването на резултатите от пробите.

"С колегите химици разбрахме, че може да се промени организацията, изисква определена инвестиция, която вече сме уговорили и най-подходящо да бъде направена бърза крачка в тази посока, е Военна медицинска академия“, каза още Денков. 

Той поясни и какъв ще бъде новият режим на работа на вече съществуващите лаборатории: "В момента имаме около 900 проби, които са се натрупали през годините. С малко инвестиция, с хора, които ще бъдат привлечени, и апаратура, която се подготвя, ще се работи на три смени – 24/7 в денонощието, така че успоредно да вървят и забавените проби, но и новите".

Генерал Мутафчийски обяви, че необработените проби са започнали да се натрупват от края на април тази година. По думите му едно от ключовите неща за ускоряването на процеса е увеличаването на броя на кадрите, които да работят в лабораториите.