ЦИК да преразгледат решението си и да възстановят машинното гласуване. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет във връзка с разразилия се скандал с машините за гласуване, предаде репортер на "Фокус“.

"Докладът на ДАНС е във формат, който не съотвестсва на законовите изисквания - няма атрибутите, които се изискват от Закона за защита на класифицираната информация. Създава се впечатлението, че нарочно липсва изискването за класифицираната информация, за да може този доклад да бъде разпространен максимално бързо, без проверка на фактите, и така да се постигнат манипулативните цели преди самия изборен ден", заяви премиерът. 

"ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали без тяхна заповед. Всеки може да види съобщението на Министерството на вътрешните работи, качено днес“, каза още той.

По думите му Централната избирателна комисия е нарушила Изборния кодекс. 

Докладът на ДАНС

"Не виждам никаква причина да представям доклад, който представлява една манипулация. Това означава аз да разпространявам манипулация. Докладът го имат достатъчно други хора, ако искат, да го покажат. Да разпространяваш манипулация на сайта на Министерския съвет, означава да легитимираш лъжа", категоричен бе Денков.

Участиетето на министъра и заместники-министъра в процеса

"Процесът на верифициране е делигиран на този заместник-министър, защото това съответства на неговата експертиза. Той работи по процедура, с други експерти. Това е екипът, който трябва да потвърди съответствието на машините с Изборния кодекс. Затова отговорността е на плещите на този заместник-министър, който участва в целия процес", обясни той. 

По думите му министърът не е участвал в процеса на проверките и поради тази причина не той трябва да се разпише под документа за верификация.

"Ако министър Йоловски е нарушил правилата по някакъв начин, тогава има основание да му се иска оставката. На заместник-министъра ще бъде направена проверка категорично", заяви Денков.