Започва вторият ден от официалното посещение на българската парламентарна делегация, начело с председателя на Народното събрание Росен Желязков във Виетнам.

Визитата е по покана на председателя на Националното събрание на азиатската страна, а нашата е първата чуждестранна делегация за тази година.

В неделния ден Желязков и групата народни представители в социалистическата република гостуват на Нгуен Суан Ки, член на Централния комитет на партията, секретар на провинциалния комитет и председател на Народния съвет на провинция Куанг Нин.

Вечерта българското посолство в Ханой ще даде прием в чест на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Той е организиран от посолството ни в страната съвместно с Асоциацията за приятелство Виетнам-България с участието на членове на Парламентарната група за приятелство Виетнам-България.

Анонсирана е и церемония по награждаването на изявени дейци в българо-виетнамските отношения.

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Виетнам в областта на туризма обсъди председателят на парламента в срещите си до момента. Желязков отбеляза, че визитата на българските парламентаристи открива нови възможности за утвърждаване на още по-ползотворно сътрудничество между двете страни. Припомняме, че делегация от Ханой посети София и българския парламент през септември 2023 г.

"Надявам се още тази година да има заседание на Българо-виетнамската смесена комисия, която да разгледа перспективите за развитие на отношенията ни в областите търговия, туризъм, високи технологии, образование и наука", каза Желязков. "Посещението е част от десетилетия на двустранни връзки, а Виетнам е традиционен партньор на България в Азия", подчерта още той.

Разговорите на най-високо ниво са насрочени за понеделник, когато предстоят срещите на Росен Желязков с министър-председателя на Социалистическа република Виетнам Фам Мин Чин, както и тази с генералния секретар на партията Нгуен Фу Тронг.