Иван Демерджиев си е самоназначил охрана, докато е бил служебен вътрешен министър. Това обяви вътрешняит министър в отговор на журналистически въпрос, предаде репортер на "Фокус".

"В днешния ден назначих проверка. Останах много изненадан как министър Демерджиев като вътрешен министър си е самоназначил охрана, и то да го охраняват колеги от баретите", каза министърът.

Попитан за мотиви, той каза: "Няма никакви".

Калин Стоянов даде и повече подробности относно охраната, която Дмерджиев си самоназначил: "Става въпрос за около 20 души, които са били ангажирани с тази охрана. На сменен режим в автомобил са се движили по 4-ма човека в екип. Това нещо е коствало около 20 дни около 40 хил. лева – става въпрос за нощувки, пътни, горива, квартирни и т.н".

Той каза още, че докато бил директор в ГДБОП виждал в действителност, че Демерджиев се охранява от барети. По думите му обаче след публикация в медиите охраната "някак си изчезна“.

"Имаше някаква статия по този повод. Охраната някак си изчезна. Аз бях директор на ГДБОП и виждах как охраната го съпровожда дори до кабинета в министерството", обясни Демерджиев.

Още докато е бил министър от Инспектората към Министерския съвет започват проверка. В доклад, подписан лично от Демерджиев, се пояснява, че охраната е назначена, за да го пази от граждани и полицейските служители от областните дирекции на МВР.  

"Впоследствие разбирам, че е имало назначена проверка от Инспектората към Министерски съвет. Тогава в един документите, които господин Демерджиев лично си е разписал като доклад и е изпратил до инспектората, вътре се твърди, че на него му трябва охрана, която да го пази и съпровожда при срещите му с граждани и при срещите му с полицейски служители от съответните областните дирекции на МВР", допълни Калин Стоянов.