Отлагането на предложението ни за компенсаторен механизъм за небитовите крайни потребители на енергийния пазар до след средата на януари е доведе до фалити на много от фирмите.

Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Делян Добрев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Вчера аз и моите колеги Теменужка Петкова и Жечо Станков внесохме проект на решение в Народното събрание за компенсаторен механизъм за високите цени на тока. За съжаление нашето решение не беше допуснато за разглеждане в зала, като председателят използва един нарочен член от текста да го отложи за времето след Нова година. Лошото е, че това отлагане е до след средата на януари месец следващата година. Дотогава за съжаление много от фирмите ще бъдат фалирани, вероятно ще се увеличи безработицата. Всички ще продължим да виждаме все по-високи цени в магазините. Увеличаната безработица ще доведе до по-високи разходи за обезщетение за безработица. Общо взето влизаме в една спирала, от която трудно ще излезем. Вчера докато писахме този проект на решение очакваната цена за първото тримесечие на следващата година беше 719 лв. Това е 6 пъти повече, отколкото прогнозната пазарна цена на регулатора за този период. От момента, в който ние приключихме проекта на решение до тази сутрин прогнознат ацена за първото тримесечие на следваката гоина скочи още с 20 %. Това показва, че ние се намираме в изключително тревожна ситуация. Мерки трябва да бъдат взети веднага, затова настоявахме днес да бъде разгледан този проект на решение, с който задължаваме министърът на финансите или министърът на енергетиката да приложат компенсаторен механизъм", каза още

По думите му този механизъм стъпва изцяло на исканията на работодателските организация от 75 % компенсации между пазарна цена и прогнозата на регулатора.

Деница КИТАНОВА