Към момента най-малко 4 банки на пазара в България могат да предложат финансиране за строеж на сглобяема къща с масивен фундамент с ипотека на същия имот.

Финансиране на сглобяеми къщи. Възможно ли е и при какви условия? Това са най-честите въпроси, които си задава всеки избрал този тип строителство, за да реализира проекта си. Сглобяемите къщи стават все по-популярни в България, особено след COVID-19 пандемията, когато голяма част от хората преосмислиха и промениха жилищните си навици и започнаха да избират по-спокойни места за живеене и/или почивка извън градовете, пишат от "Моите пари". Във всеки случай, сглобяемите къщи са строителна система, характерна за Северноамериканския континент и Западна Европа, която става все по-популярна в България.  

Предимства и недостатъци на сглобяемите къщи

Основните предимства на този тип строителство са:

• По-ниска себестойност на проекта (разбира се зависи от качеството и използваните материали за изграждане на конструкцията), в сравнение с монолитното строителство

• Бързина и улеснена процедура при изграждане на проекта 

• По-високи топлоизолационни качества/по-висока енергийна ефективност 

• По-висока устойчивост при земетресения 

• Възможност за ползване на парцел, който не отговаря на изискванията за монолитно строителство 

• По-ниска стойност на довършителните работи 

• Възможност за постигане на по-разчупен дизайн на интериора и екстериора 

• Използване на "сух“ тип строителство 

• При правилна поддръжка експлоатационният срок е равен на този при монолитното строителство 

• По-лесна прогнозируемост на разходите за строителство 

 Недостатъци на сглобяемите къщи:

• По-малка обща застроена площ, в сравнение с монолитното строителство 

• Изискват по-голяма сума пари веднага, тъй като бива построена наведнъж 

• По-нестабилна вътрешна температура, в сравнение с тухлените къщи 

• Липсва възможност за надграждане 

• По-трудно продаваеми са

Ипотечен кредит за сглобяема къща

До преди няколко години финансирането на сглобяеми къщи беше почти невъзможно. Проблемите най-общо бяха два: 

- Задължително е имотът-обезпечение по ипотечен кредит да бъде застрахован срещу пожар, земетресение, природни бедствия и други рискове, а преди години трудно се намираха застрахователи, които да приемат за застраховане сглобяеми сгради, и то в строеж. Към момента има достатъчно опции за застраховка на такива за рисковете, които банките изискват. 

- Банките до известна степен се съмняваха в ликвидността на тези имоти: възможността те бързо да могат да се продадат, в случай, че има затруднения с изплащането на кредита. Тъй като сглобяемите къщи тепърва стават популярни у нас, вторичният пазар на такива къщи все още не е силно развит, а и често те биват строени в по-отдалечени на големите градове райони, където като цяло имотния пазар не е толкова развит. 

Към момента тези къщи набират популярност, предлагат се подходящи застрахователни продукти и има няколко опции за финансиране с банков ипотечен кредит, при който се ипотекира поземления имот и правото на строеж на бъдещата къща. 

Задължителни условия за изтегляне на такъв кредит за строеж на сглобяема къща:

• Къщата трябва да бъде върху масивен фундамент - плоча. Ако говорим за преместваем обект или за паянтова конструкция без бетонна плоча за основа, тук по-скоро трябва да се ориентирате към потребителски кредит, а такива вече може да се отпускат до 100-120 хил. лв. при високи доказуеми доходи. Винаги има опция и да ипотекирате съвсем друг имот. Възможно е и да се одобри от банка ипотечен кредит само с обезпечение парцела, но в този случай размерът финансиране, който може да получите ще е значително по-нисък, тъй като ще се взема предвид пазарната стойност само на земята. 

• За да се разгледа конкретно искане за кредит и да се направи пазарна оценка на бъдещата къща, трябва да сте минали фазата на проектирането и да е получено Разрешение за строеж. Няма как банка да оцени и да гарантира отпускане на определен размер на финансиране предварително, без да е ясно какво ще представлява къщата-обезпечение и да е разрешено строителството й от властите. Съответно, ако в момента проучвате варианти за покупка на парцел и тепърва ще избирате архитект и конкретен доставчик на сглобяема къща, вариантът е да финансирате покупката на земята и проектирането само с лични средства, или отново да прибегнете до потребителски кредит(и) или ипотека само на поземления имот. 

Kогато пък искате само кредит за покупка на земята, в която в бъдеще възнамерявате да строите къща, ще откриете, че повечето банки не приемат за обезпечение само земя по кредитните си продукти за физически лица, а тези, които приемат обичайно изискват тя да е в регулация, т.е. да бъде урегулиран поземлен имот (УПИ).