В България, за жалост, Ерготерапията не е толкова широко разпространена като професия, а тя предоставя подкрепата и знанията в значими за деца и възрастни умения, свързани с развиването на самостоятелността и независимостта им. Ерготерапията, сама по себе си, отразява взаимодействието между личността, околната среда и действието и така изпълнява основната си цел – да позволи на хората да участват свободно в дейностите от ежедневния си живот, подобрявайки здравето и благополучието им. Това заяви в интервю Данима ерготерапевт в Climb Academy, Walltopia Climbing Center и Сдружение "Аутизъм днес".

Тя посочи, че ползите от ерготерапията са изключително много.

"Но нека все пак стартираме с глобалната моторика – развиването на мускулатурата на цялото тяло, координацията в движенията, моторното им планиране, равновесието, баланса и билатералната им координация или по-просто казано работата на двете половини на тялото да работят в синхрон, което е често срещан проблем при децата с аутизъм.

Това в последствие разбира се улеснява и фината такава – трениране на различни силови и прецизни захвати, което подпомага по-нататъшното боравене с предмети в училищната среда например“, посочи Иванова.

Тя допълни, че ерготерапията спомага за подобряването на координацията ръка-крак-око, която играе съществена роля в ежедневните дейности на всички нас – по този начин детето се научава и да се ориентира в заобикалящата го среда, развива пространствената си ориентация и постига определени цели, от които се чувства удовлетворено.

"Често се наблюдават и сензорни нарушения (тактилни, зрителни, слухови), с които също се справяме чрез постепенна адаптация. Когнитивното развитие е неизменна част от целия процес в тренировъчната сесия по катерене – посочване на цветове, предмети, вокализиране при невербалните деца, вземане на решения и справяне с възникнали проблеми. Заедно с всички тези ползи подобряваме и може би най-важното – социалната им интеграция и взаимодействието им с връстници в една всеобща тренировка под формата на игра“, коментира още специалистът.

По отношение как преминава една тренировка Данимира Иванова разказа:

"Любимият ми въпрос до тук, на който мога да отговоря с една дума – щуро. Тренировката на деца със СОП включва в себе си адаптиране към индивидуалните нужди на детето и използване на потенциала му за постигане на конкретни цели, свързани с двигателното и когнитивното му развитие. Първо започваме с няколко "опознавателни сесии“ както за мен, така и за детето, където оценявам способностите и интересите му, като това най-често се случва в Climb Academy – детската ни катерачна зала.

Спрямо тях започваме тренировъчните сесии като постепенно, с много насоки и демонстрации, успяваме да се справим с предизвикателствата и новите умения. Заедно преодоляваме и понякога възникналите негативни емоции, породени от същевременното получаване на нови сетивни стимули и изисквания от заобикалящата го среда. Чрез тяхното възприемане спонатнно генерираме адаптивна реакция и отговор на тези дразнения. Всяко едно качество, развиваме чрез игри и разбира се малки поощрения под формата на "награди“ за постигнатия успех“.