Президентът играе доста сложна игра в момента, в "приятелския огън“ към правителството има известна политическа хипербола. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ политологът Даниел Смилов.

"В този "приятелски огън“ от страна на президентството има известна политическа хипербола. Има и сериозно нетърпение, което увеличава и общественото нетърпение по тези въпроси. Това може да има някакъв ефект да ускори вземането на решения от страна на правителството и управляващото мнозинство. Това има и друг ефект – то дава допълнителен кураж на опозицията. Виждате как темите, повдигани от президента, с радост биват подхващани от политическата опозиция. Президентът играе една доста сложна игра в момента. От една страна, той балансира някакви обществени очаквания, , от друга страна, определени популистки нагласи, които той сам раздухва. От трета страна, той се заиграва леко и с опозицията. Това е интересна игра, за която му дава възможност и конституционната роля на независимата президентска институция. Това обаче също така е рискова игра, която може да го остави между няколко стола“, каза още той.

По думите на политолога има известно напрежение между президентството и кабинета, но не трябва да го преувеличаваме.

"В крайна сметка в стратегически план и двата центъра на власт имат общи интереси. Политическото им бъдеще зависи от успеха на всеки един от тях. Президентът Радев в никакъв случай няма интерес да наврежда на правителството и да нарушава неговата стабилност. Хората ще идентифицират един правителствен провал и с него, той ще тежи и като негова отговорност“, поясни Даниел Смилов.

Той даде няколко хипотези, чрез които може да бъде обяснено поведението на президента Радев: От една страна, имаше някакво напрежение от назначаването в енергийните регулатори, изобщо в енергийни сектор – смяна на ръководните длъжности по газовите компании и т.н., назначения на президента бяха подменени с назначения от страна на правителството. Това може би обяснява острите думи. Които идват от страна на Румен Радев. Има, предполагам, и друго обяснение. Струпаха се доста кризи на правителството от четворната коалиция с премиер Кирил Петков. Най-основната от тях, като оставим на страна външнополитическата – Украйна, най-основната вътрешнополитическа е инфлацията, От тази гледна точка цялото общество очаква по-бързи резултатите. Президентът се опитва да демонстрира и това обществено желание пред правителството. Дали го прави по най-удачния начин, е интересен въпрос. Може би това едно обяснение на неговото поведение“.

Според Даниел Смилов няма опити от страна на Румен Радев за разграничаване от правителството, защото е невъзможно.

"Това би била една безсмислена междуособна война, която не в интерес на нито една от двете страни. Не вярвам Румен Радев да влез в нея, макар че поведението му навява на такива мисли. Предполагам, че по-скоро става дума за по-сложна навигация в едни доста трудни води, в които има скали от най-различни кризи“, коментира още политологът.

По думите му е рано да се говори за резултати от свършената работа на правителството, тъй като е доста скоро време на власт.

Габриела ГАНЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"