Ако се замислим, правителството на Кирил Петков, е правителството, което действа в най-неблагоприятна външнополитическа и вътрешнополитическа среда. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ политологът Даниел Смилов.

По думите му вътрешнополитическата среда се в влошила драматично след ареста на Бойко Борисов.

"Ще видим какъв е бъде ефектът от ареста на Борисов. Ако хората възприемат този арест като необоснован, ако зад него бъдат представени достатъчно убедителни доказателства, правителството може фа изпадне в по-тежка вътрешнополитическа ситуация. От друга страна, ако се окаже, че и Европейската прокуратура вижда нередности, които могат да бъдат преследване, ако се окаже, че става дума за разследване на наистина важни скандали, които бяха замитани под килима досега, това пък може да има консолидиращ ефект за правителството. В този смисъл сме в някаква повратна точка, от която можем да очакваме противоположни по своя характер събития“ обясни политологът.

По думите му до края на деня трябва да имаме информация какво се случва точно.

"Аз бих казал, че два или три са ключовите въпроси, за които трябва да следим. Първото е за кой от всички скандали става дума. Другото, което е важно и за което трябва да следим , е каква е ролята и намесата на Европейската прокуратура в казуса. И накрая – каквито и да са материалите, които са дадени, какъвто и да е аргументът, който е направен, той трябва да бъде даден и пред българските граждани и да бъде убедителен“, посочи Даниел Смилов.

"От всички скандали, които се бяха натрупвали по отношение на Бойко Борисов и ГЕРБ безспорно скандала с хазарта – тези 500 милиона, с които е ощетена държавната хазна, за които има и официални доклади, това е може би е най-големият проблем от политическа гледна точка. Редно е да има разследванe в тази посока, как то ще приключи не знаем, но при всички случаи обществото заслужава да чуе повече по тази тема. Друг голям скандал е това, което ставаше в Агенцията за пътищата – раздаването на средства без държавни поръчки е заобикаляне на Закона за държаните поръчки. Това, което бих искал да видя, е разследване на големите скандали, да не се влиза в някакво дребнотемие, което няма да бъде нито от полза за страната, нито от полза за управляващите“, каза политологът.

Той коментира проучването на изследователски център "Тренд“, поръчано от "24 часа“, според което има спад в доверието на управляващите: "Има някакъв спад в доверието към управляващите, трябва да видим повече проучвания, за да видим дали това е крайна тенденция, или не е резултат от моментни натрупвания на кризи. Най-простото обяснение е това, което и Кирил Петков каза – страната се намира почти в перфектна буря, окото няколко кризи, които се развиват – войната, инфлацията, ковид кризата. Това е някаква моментна снимки, която преди да кажем, че има трайна тенденция в тази посока, трябва да видим поне още 1 или 2 изследвания“.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА