Оставаме с впечатлението, че Правителството подценява ситуацията и се стреми да моделира позицията си, така че да не ядоса Путин или президента Радев, а на членството в НАТО се гледа като на брошка и престиж.

Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в интервю за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

Митов напомни, че НАТО освен отбранителен е и политически съюз, стъпил на определени ценности, които в един момент трябва и да се защитават.

"Имиджовите щети за България, които ще понесем когато започнат да ни възприемат като нелоялен и неблагонадежден партньор ще бъдат големи.

Плюс това една от целите на Руската федерация е да посажда разделение, както в НАТО, така и в Европейския съюз. Тя търси слаби звена и очевидно в момента това българско правителство дава индикации, че може да бъде слабо звено. Най-вероятно руските интереси в България са успели да повлияят по някакъв начин върху идеята, че България трябва да иска едни натовски нации да присъстват на нейна територия, а други не. Това е класически начин да разделяш, т.е. да създаваш някакъв тип сегрегация вътре, да създаваш някакъв тип разделение и да категоризираш определени държави и определен тип присъствие“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Даниел Митов напомни всичко платено от ГЕРБ за армията и запита дали управляващите ще поемат ангажимента да платят следващите Ф16?

Според него се наблюдават тежки институционални парадокси в управлението, но въпреки това, ако в днешния ден се предложи смислена позиция, ГЕРБ са готови да подкрепят усилията на правителството в името на европейската демокрация.

Цоня Събчева