"В този парламент е изчерпан разговорът дали ще има правителство“, каза каза зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов след вчерашното гласуване на кабинета "Желязков“, при което той не бе избран.

Депутатите в 50-ото Народно събрание казаха "не“ на кабинета на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков. Това стана на гласуване в пленарната зала вчера. Те не подкрепиха за премиер Желязков. 98 бяха "за“, а 138 – "против“. Имаше и двама въздържали се.

По процедура, след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава не се гласува и структура и състав на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер.

"Няма как да не сме разочаровани, тъй като няма правителство, а България има нужда от редовен кабинет“, каза Митов.  

Според него вече е ясно кой пречи на съставянето на проевропейски и евроатлантически правителства в България.

Това са ПП-ДБ. След предишните избори ние си дадохме сметка, че каквото и да сме си наговорили по време на предизборната кампания, най-важна е съдбата на България. Затова подкрепихме кабинет, който изцяло беше съставен от представители на ПП-ДБ, с изключение на Мария Габриел. Това, което се случи вчера обаче ми дава основание да мисля, ПП-ДБ се превърнаха в опозиция на европейския дневен ред на България. Още от начало те се обявиха за опозиция, без да знаят програмата ни. Такъв разговор можеше да бъде проведен от нас, но те отказаха, казаха – сърдити сме, отиваме в опозиция. Второ, влязоха в колаборация с "Възраждане“ в две гласувания в парламента вчера“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.