Ако имаме ненужен продукт, би трябвало да потърсим правилно решение за него и за неговото рециклиране. Ако има как да го използваме повторно, за да удължим неговия цикъл и този продукт е адекватен, можем да го правим. Рециклирането е завършването на живота на един потребителски продукт. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ съоснователят на "Екологика България“ Даниел Костов.

По думите му рециклирането трябва да бъде извършено съгласно регламентите, при спазване на определени изисквания и ограничения, които гарантират опазването на околната среда, опазването на здравето на хората и чистотата на средата. "Те гарантират също така абсолютно пълна прозрачност на процесите и на отчетност, за да сме сигурни, че материалите, които са взети за рециклиране в пълното си количество ще отидат отново за преработка и за повторна употреба на ниво материали.“

Развитието на обществото и технологиите водят до генерирането все повече нови и многобройни отпадъци, като тип голяма част от тях са и нови, и невъзможни за рециклиране, разказа още Даниел Костов: "Има липса на фокус и на подкрепа към рециклаторите, което води до по-бавното им развитие откъм технологии и логистика. И всъщност те рециклират само онова, което им е най-изгодно и което е най-лесно за рециклиране. Затова в България 99,9% от отпадъците се депонират или се изхвърлят някъде в природата, въпреки че ние сме на първо място в Европа статистически по процент на рециклиране,“ разясни той.

Трудността при рециклирането допълнително се усложнява и трудността при логистиката, допълнително това се усложнява и от незнанието на хората за правилата за рециклиране и за правилата за правилно освобождаване от един уред. Всичко това усложнява много правенето на такъв тип бизнес, но въпреки всичко Даниел Костов е категоричен, че има огромна нужда от рециклирането и развитието на този бизнес в България. "Несъмнено трябва да има много силна подкрепа на ниво държава, европейски практики. Мисля, че се работи в тази посока и ние също работим колкото можем да помогнем на общините по този въпрос със сметосъбирането, сметоизвозването и сметорециклирането. Но може още много да се желае,“ подчерта съоснователят на "Екологика България“ Даниел Костов.