L'Etape България от Tour de France е състезание, насочено към аматьорите и феновете на шосейното колоездене. Пренасяме духа на Tour de France в нашата страна. Това каза Даниел Дуков – управител на Спортен клуб "Спорт за всички – София в Европа“ и организатор на L'Etape България от Tour de France, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Състезанието се провежда за втора поредна година, отново в региона на Велинград. "Тази територия отговаря на изискванията на нашите партньори от A.S.O., които са нашите лицензодържатели. Преди да обявим къде ще бъде състезанието, ние трябваше да предложим маршрути и варианти. Те много харесаха този регион, защото има уникални условия за колоездене. Пътищата са съвсем нови и много добре направени, отговарят на тези изисквания. Велинград и регионът са Средните Родопи, където има уникални гледки и места, които са сравними с Швейцария, Австрия, Италия“, обясни организаторът на състезанието.

Миналата година в L'Etape България от Tour de France са се включили повече от 700 участници. Сега организаторите очакват те да надхвърлят 1000. Интересът към събитието по думите на Даниел Дуков е голям.

Състезанието стартира в 15:00 часа на 26 юли от центъра на Велинград. "Там сме изградили Tour de France Village, където ще има доста активности през съботния ден. Нашите кандидат-участници, които не са успели да направят своята регистрация за участие в състезанието до момента, могат да го направят на място“, обясни той.

Участниците могат да избират между две трасета. Малката обиколка е по 57-километрово трасе, а голямата – по 102-километрово. "По 57-километровото трасе могат да се включат и по-малки участници, от 17-годишна възраст. Няма ограничения за велосипеда. При 102-километровата дистанция трябва да са със шосейни велосипеди, тя е малко по-дълга и по-трудна. В съботния ден вечерта в центъра на града стартира детско каране. Там ще има четири категории участници. Семействата, които желаят да усетят атмосферата на Tour de France, могат да го направят в семейното каране, което ще бъде в рамките на града с дистанция 5 км. То няма да има състезателен характер, ще бъде като велошествие в града“, разказа още организаторът.

Каузата на L'Etape България от Tour de France тази година е събирането на средства за закупуване на спортна количка за човек със специални нужди.