През месец септември с натрупването на почивни дни, традиционно българите избират да пътуват и на близки, и на далечни дестинации. Често срещан проблем обаче е какво да правим с домашните си любимци, когато сме на път. В България има общо 38 хотела с лиценз за домашни любимци.

Как да ги разграничим от нерегламентираните?

Вече повече от 5 години Вирджиния Данчева се грижи за кучета и котки в хотел за домашни любимци в столицата.

"Този хотел специално е предназначен за малки породи кучета. Защото повечето малки кученца ги е страх от големите и са редки случаите, когато големите могат да си играят с малките“, коментира тя.

Всички подобни лицензирани хотели за животни са в публичен регистър, който Българската агенция по безопасност на храните води.

"По данни на регистъра, съгласно последната му актуализация, извършена на 23 юли тази година, броят на регистрираните хотели в страната е 38. 13 от тях са на територията на Столична община“, посочва д-р Йорданка Шопова – главен експерт от Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните".

Екип на bTV посети хотел, в който могат да бъдат настанени 25 кучета и 15 котки, а места за предстоящите празници и почивни дни след две седмици вече няма.

Средно животните остават в него по една седмица, а програмата им започва още от 6:00 часа сутринта - със закуска, разходка и почистване на стаичките.

"Хранене към 18:00 час след това пак разходка и към 21:00 часа ги слагаме за нощния им сън. Като всяко кученце си има индивидуална стаичка, в която да си има лично пространство и да си почива“, коментира Вирджиния Данчева.

Ако и вие искате да оставите вашия домашен любимец в хотел, е необходимо да представите валиден паспорт с годишна ваксина и обезпаразитяване.

"Тези обекти задължително имат сключен договор с ветеринарен лекар, който извършва клиничен преглед на животните при постъпване. Обектите трябва да притежават и специални помещения за отглеждане на животните, в това число и за изолиране на болни животни“, посочва д-р Йорданка Шопова.

Стопаните трябва да имат предвид, че за някои животни непознатото място може да доведе до стрес.

"Ако е куче - те са по-адаптивни, ще се приспособи по-бързо. Ако е котка - котката е животно, което не обича много промените и обикновено се изразява със скриване, апатия, за няколко дни. Колкото и дни да го оставим, самата промяна ще се прояви. Лесно адаптивните може и за няколко дни, и за 20 дни да ги оставим. На трудно адаптивните обикновено им трябват повече дни“, посочва д-р Димитър Яновски – зам.-председател на Българския ветеринарен съюз.

Социалната активност на кучетата им помага по-бързо да се приспособят към мястото. За тях нощувката в хотела е 40 лева на ден, като в цената не е включена храна, която оскъпява престоя с 5 лева.

"При котета е малко по-различно - ние ги храним само с наша храна и цената е 30 лева. Но при тях гледаме да ги храним с висококачествена храна, защото стресът им влияе много“, казва Вирджиния Данчева.

Експертите съветват стопаните задължително да проверяват в какви условия ще бъде отглеждано животното, когато бъде настанено в хотел.

"Има всякакви инфекциозни болести от различен характер, паразитни болести също могат да се предават от едно животно на друго. Имайте предвид, че особено когато говорим за куче, то не живее в изолирана среда. Дори за котка - пак няма как да се отглежда в стерилна среда, защото ние се движим и няма как да предпазим животното на 100 процента. Това не трябва да бъде първият спиращ фактор“, посочва д-р Димитър Яновски.

А при съмнения относно здравните и зоохигиенни параметри на хотела, е необходимо гражданите се допитат до публичния регистър на БАБХ и компетентните органи.