ДАНС не пречи на изграждането на Националната детска болница и не защитава ничий частен интерес, работим по прокурорски проверки по темата – ДАНС е длъжна да осъществи тази проверка. Това заяви председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев по време на изслушването си в парламента във връзка с изграждането на Националната детска болница, предаде репортер на "Фокус“.

Сигналът срещу екипа на фондация "Даная" е постъпил в ДАНС през втората половина на месец май. Той е подаден от "Търговската лига – глобален аптечен център" . Според подателя с действията си от фондация "Даная" застрашили националната сигурност, тъй като създали обществено напрежение покрай казуса с изграждането на частната детска болница. Припомняме, че първоначално служебният кабинет прие решение за началото на строеж на частното лечебно заведение, но по-късно го отмени заради създалото се напрежение.

Председателят на ДАНС информира, че агенцията работи  по сигнал на служебния министър-председателя Главчев за частната детска болница.

На въпрос, поставен от "Има такъв народ" има ли информация за някакъв натиск в институциите за разрешаването на строежа на частна детска болница, Пламен Тончев заяви, че все още това е в процес на установяване.