В рамките на Европейската седмица на мобилността, която съвпада с началото на учебната 2024-2025 година, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) стартира информационна кампания, свързана с безопасността на децата като участници в движението.

Основен акцент в кампанията е поставен върху ролята на родителите и семейството във възпитаването на култура за безопасно и социално отговорно поведение на пътя, както и върху личната отговорност на всеки един от нас за безопасността на децата. Специално създаден видеоматериал представя травмата на пострадали при пътнотранспортни произшествия хора и техните семейства. Целта на видеото е да промени нагласата на хората, че "това не може да се случи на тях“. В допълнение към видеото екипът на Агенцията разработи обучителни материали в дигитален формат, които да дадат насоки на родителите за общуване и въздействие върху децата и израстването им като отговорни граждани.

Със съдействието на Министерството на образованието и науката видеото и дигиталните материали ще достигнат до всички училища в страната, за да бъдат включени като тема по време на родителските срещи в началото на учебната година. Това ще бъде основа за провеждане на беседа, посветена на безопасността на децата на пътя и необходимите умения, които всеки родител трябва да предаде на детето си.

Видеоматериалът е изготвен със съдействието на Министерство на образованието и науката, Български Червен кръст, Асоциация на пострадалите при катастрофи и Иван Радев Студио. Всички информационни материали са достъпни на официалната интернет страница на ДАБДП.