Ако искаме някаква промяна, да се сравняваме и в европейските класации да имаме по-добри резултати, ние трябва да променим естетиката на българското образование. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“.

"По дължината на учебното време България не е страната, в която се учи най-малко. Това далеч не е така. Ние сме със 180 дена над средата. Зависи каква е вътрешната организация на това учебно време – колко точно се учи, как в задължителния норматив на учениците се надграждат и допълнителните дейности по интереси, работата с ученици и т.н. Има и немалко целодневни организации на учебния процес. Всичко това показва, че България като времетраене далеч не е в най-лоша позиция. Ако искаме някаква промяна, да се сравняваме и в европейските класации да имаме по-добри резултати, ние трябва да променим естетиката на българското образование. Трябва да го ориентираме към проектобазираното обучение, към това учениците да създават продукт, не само да учат и повтарят, да учат в среда, която е интересна за тях“, каза още той.

По думите на д-р Юлиян Петров трябва да променим цялата философия на образованието, да помислим за учебниците и обемът учебно съдържание да бъде намален и синхронизиран.

"Няма смисъл от огромен обем информация, има смисъл от умение как учениците да боравят с тази информация. Дали ще започнем годината на 15 септември, или не, не е панацея. Това няма да ни реши проблема. Трябва да променим цялата философия. Трябват нови методи на преподаване, нова учебна среда и тогава да очакваме промяна в резултатите“, обясни той.

Според него трябва да има достатъчно време за преговор, затвърждаване на това, което се преподава.

"Ние не сме страната, която започва най-късно учебния процес. Има и след нас – например в Малта започва в края на месец септември.“, каза още д-р Юлиян Петров.

"Ние забравихме за социализацията и възпитанието. Един човек, който няма добро гражданско образование, му пречи след това да се реализира и да бъде добрият гражданин на света“, коментира той.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА