Националната детска болница трябва да има един по-особен статут, какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране. 

Това каза пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за националната детска болница, като обясни:

"Тази болница ще използва целия финансов ресурс, който се предлага в страната на всички болници - държавни и частни - говорим за Здравна каса, за здравноосигурителни фондове, включително и услугите, които ще предлагаме за родители в самата болница, които са придружители на децата си, ще има и тип платени услуги". 

По думите на д-р Глигоров в момента трябва да се фокусират усилията върху това да се направи процесът необратим - да се разчисти теренът, да минат обществените поръчки за предпроектиране, проектиране, строителство и надзор.  

От наличния ресурс от 100 млн. лева за Детската болница са изразходени около 3,5 млн. лева, уточни той.

"В момента се правят всички изчисления, включително предпроектиране и проектиране. ... Работи се с консултант - белгийско-испански консорциум, който е нает от Европейската инвестиционна банка, който да ни помага безвъзмездно в съответните консултации, задавайки репери и най-добри модели, които следва да следваме в този процес, за да имаме една европейска болница. Анализът на финансите ще бъде готов, когато бъде готов проектът на болницата, за да се види колко ще бъде голяма тя и как ще бъдат свързани звената в нея помежду си", обясни д-р Влатко Глигоров.

Няма автоматично да се прехвърлят отделения и клиники от други болници в новата Национална детска болница, заяви той.