Едни личности могат да бъдат успешни, символ на свободата, но същевеременно да се разпадат под влиянието на упойващи вещества. Важното е как младата аудитория възприема тези примери". Това каза психологът д-р Виктория Казакова в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

86-годишният актьор Антъни Хопкинс признава в биографичната си книга, която излезе тези дни, че дълго време се е борил със зависимостта си от алкохола. Това отваря разговора за известните личности и зависимостите- каква е връзката между публичността, алкохола и наркотиците?

“Когато няма граници в семейството, това е проблем. Защо съвременния човек е изкушен от тези вещества – може би ценностите не удържат разпада на зависимостта. Тя е съпроводена с разпад на личността и нейните действия", каза още Казакова.

“Пътят на властта и парите лесно подхлъзва успешната публична личност да се отчужди сама от себе си. Зависимостта започва като експеримент и прераства в зловредна употреба. Това

променя поведението и мисленето. Още преди тя да стане хронична болест, личността се трансформира. Ценностите си отиват",разказа д-р Казакова.

“Търсенето на себе си в здрави рамки, самооценката, близостта с родителите са ключови превантивни механизми, за да възпитаме децата си в здравословно поведение. Има противопоказни и рискови родителски модели, които предпоставят зависимости", категорична е Казакова.

Родителите са безпомощни, когато зависимостта ескалира. Тя обикновено дълго време остава прикрита при тинейджърите. Реакцията на родителите може да поощри употребата – много родители самите те употребяват и насърчават децата си, като не разбират сериозността на проблема, сподели професионален опит д-р Казакова.

“Не става дума за силни и слаби характери, зависимостта не прави тази разлика", категорична е Казакова. “Употребата развива липса на смисъл , апатия, непукизъм. Трябва да изместим фокуса на децата към градивни занимания, към нещо позитивно. Няма точна формула за превенция, но има какво да се направи", смята специалистът.