Не трябва да се поставя акцент върху личността на вътрешния министър. По-сериозен е въпросът по какъв начин политическите партии достигнаха до един етап от своето функциониране, в който определяща е думата само и единствено на лидера. Това каза преподавателят по политически науки в Софийския университет "Свети Климент Охридски“ д-р Ваня Нушева в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Това според нея прави партиите много неустойчиви, особено когато възникне криза с доверието в конкретната личност. "Виждаме, че започват да възникват и юридически проблеми, когато доверието в определен лидер е изчерпано, а не бива да забравяме, че политическата дейност по дефиниция изчерпва доверието на гражданите, особено когато става въпрос за вземане на непопулярни управленски решения“, допълни д-р Нушева.

По думите й ГЕРБ е силно персонализирана партия, която обаче има много стегната организационна структура, която на този етап функционира.

Процесите в БСП, ДПС, "Възраждане“, "Величие“ от своя страна показват, че когато политическите субекти се асоциират само и единствено с личността на лидера, възникват редица проблеми, които подкопават доверието и на симпатизантите, и на членовете на политическите партии. "Свидетели сме, че през последните четири-пет години БСП, от една партия, която функционираше, съчетавайки демократичния принцип на вземане на решения с определени практики на кланово-групово функциониране, започна да функционира като лидерски тип партия, в която ролята на лидера и на приближен кръг от изпълнителното бюро бе решаваща. В момента, в който доверието към Корнелия Нинова беше поставено под въпрос, самата партия е изправена пред една сериозна криза“, даде пример тя.

Ваня Нушева смята, че няма сигнали за разпад в коалицията "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. "Има заявки за това, че е необходимо установяване на ясна рамка на сътрудничество и вероятно преформатиране на коалиционния формат и тежестта на партиите в него“, коментира тя.

По думите й в последните години партиите все повече се превръщат в политически субекти, управлявани по подобие на икономическите – от един човек или тесен кръг приближени на лидера. Това повлиява върху дефинирането на посланията към избирателите.

Устойчивите политически субекти са тези, които имат добре изградени организационни структури и успяват да поддържат непосредствена комуникация с избирателите. "През последните две десетилетия се наблюдава негативната страна на процеса на персонализацията на партиите в политическия живот. Тогава, когато малък кръг от лица около политическия лидер участват във вземането на решения, се стеснява полето за дискусия, за отчитане на повече различни мнения и партиите много често започват да се превръщат в субекти, които защитават лични, корпоративни и тясногрупови интереси. Това води до намаляване на доверието и в партиите, и в останалите политически институции“, посочи д-р Нушева.

Според нея политическите партии трябва да предприемат сериозни мерки, за да променят начина си на функциониране и управление и да се завърнат към онзи базисен демократичен принцип, който стои в основата на изграждането и ефективното функциониране на политическите партии.

Ролята на лидера е да мобилизира подкрепата не само на тесен кръг от партийния апарат, а със своята визия и комуникация да отправя посланията си към по-широк кръг от избиратели и да създава условия за привличане на повече хора към политическите субекти. "Ролята на съвременния лидер е да е визионер, но и добър комуникатор, да успее да работи в екип, като успява да запази и атрактивното си присъствие в публичния политически живот“, допълни д-р Нушева.