"В момента ситуацията е епидемична. При всеки пациент грипоподобни симптоми, вероятността да е заразен с Ковид-19 е голяма. Всеки отрицателен тест е съмнителен сам по себе си“. Това заяви в ефира на bTV д-р Недялко Калъчев, собственик на една от най-големите вериги лаборатории у нас.

"Ако трябва да вземем предвид издадените от личните лекари направления към направените тестове - положителният рейд е 80%. Има едни 20%, които ние трябва да обясним защо са отрицателни, след като колегите са пуснали направление при определени симптоми. Кръвната картина също ориентира, когато тестът е отрицателен“, обясни той.

Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, коментира, че понякога хората със симптоматика се тестват за коронавирус прекалено рано или пък прекалено късно. Тогава тестовете дават отрицателни резултати.

"Такива хора съветваме да се изолират въпреки всичко, защото диагнозата Ковид-19 се поставя комплексно – на базата на тест, но и на клиника и симптоми“, обясни Николова.

Тя посочи, че хората с отрицателен резултат за Ковид-19, но с изявена пневмония, не могат да бъдат хоспитализирани в случай на нужда в ковид-отделение.

Относно други вируси, циркулиращи в момента, д-р Недялко Калъчев коментира, че в неговата лаборатория са открили коронавирус от най-ранните варианти, респираторно синцитиален вирус, гастровирус и Грип А.

"Ще е преувеличено ако кажа обаче, че масово се откриват“, заключи той.