С по-големи очаквания макар и в началото на консултациите, че всяка партия ще се яви с ясна концепция, какво трябва да се направи в здравната система, така че тя да бъде полезна както за гражданите, така и за работещите. Това каза д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

"Системата, откъдето и да я погледнем, ако не се приложат комплексни мерки за нейното оздравяване, за кадровото И укрепване, нещата ще бъдат много тревожни. Гледам тези дни от ваши колеги, проведени проучвания – 85% от анкетираните смятат, че проблем номер едно в България е здравеопазването. Не знам какъв друг процент и какъв друг анализ би трябвало да бъде поднесен на политиците, за да разберат колко сериозни са проблемите в тази система и колко сериозно те трябва да се отнесат към тях“, заяви тя.

Д-р Мими Виткова допълни, че големият проблем е, че нито една българска политическа партия не е изградила своя професионален експертен капацитет, с който да разполага и да е на ясно какво трябва да се направи в здравната система, какви са проблемите, какви мерки трябва да бъдат предприети, в каква последователност и за какъв период от време.