Огромният процент на хората, страдащи от сенна хрема, се намира в големите градове. Това са градски жители. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ д-р Мария Иванова - алерголог към Токсоалергичното отделение в Клиника "Спешна токсикология" на Военномедицинска академия (ВМА).

"Този факт сам по себе си е доказателство за влиянието на стреса. Вече е доказано с редица изследвания, че много алергичните заболявания се изострят при пациенти, изложени на стрес“, коментира тя.

Д-р Иванова обясни и как влияе настъпването на пролетта върху алергичните пациенти: "Пролетта за всички нас е символ на ново начало и цъфналите цветя и дървета са важен елемент от този символ. Във всеки човек пораждат положителни емоции и оптимизъм, но не така седят нещата с алергичните пациенти. За тях пролетта започва не с ентусиазъм от хубавото време, а със сърбеж в очите, небцето и ушите, запушване и често обилна секреция от носа, пристъпно и упорито кихане, дразнене, сърбеж по небцето . Всичко това може да доведе до промяна във вкуса, обща отпадналост, главоболие напрежение в синусите. След дългото стоене у дома призивът да излезем сред природата не е актуален за пациентите с алергични заболявания“.

По думите й има варианти, по които можем да обърнем хода на заболяването.

"Противоалергични таблетки или сиропи, назалните спрейове с или без кортикостероид са съвременни и много ефективни средства, но имат ефект само върху симптомите. Те ги потискат, но не лекуват и не влияят на хода на заболяването“, обясни д-р Иванова.

Тя обясни, че най-добрата възможност при алергичните пациенти е имунотерапията.

Габриела ГАНЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"