Отношенията между Турция и Израел бяха добри допреди 15-ина години, освен икономическо сътрудничество между двете страни съществуваше и военно такова. С появяването на конфликта в Газа, Турция зае страната на “Хамас". За Турция “Хамас" е едва ли не освободителна организация, а не терористична. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" д-р Ибрахим Чънар, историк и политически анализатор. Коментарът му идва след като турският президент Реджепт Тайип Ердоган заяви, че Турция може да влезе в Израел, а външният министър на Израел Кац му отвърна, че “върви по стъпките на Саддам Хюсеин".

По думите на д-р Чънар Ердоган припомня една много тъмна черна страница в израелската история в живота на евреите, а пък Кац му отговори с намека, че всяка диктатура си има край и приключва по един нелицеприятен начин. Вероятно ще има такива подхвърляния от единия в другия двор, но дрънкането на оръжия няма да доведе до военен конфликт, коментира д-р Ибрахим Чънар.

Според д-р Чънар партньорите на Турция в НАТО, САЩ и т.н. са бариера за Ердоган да не минава границите. Отношенията между Турция и Израел след време ще се нормализират, когато приключи конфликтът в Газа и ще тръгне друг план за отношенията между двете страни. “На този етап икономическите отношения между двете страни се развиват и няма да бъде прекъснат бизнесът, който ще продължава да работи между двете страни", подчерта д-р Ибрахим Чънар.